Aktivnosti Novosti OnLine vršnjačka edukacija Opšte informacije Vannastavne aktivnosti Zanimljivosti

Yourights – realizovan međunarodni projekat o demokratiji i ljudskim pravima

Ove godine naša škola je otvorila vrata i ka međunarodnoj saradnji, te su neki od učenika na časovima Građanskog vaspitanja kod nastavnice Sanje Đukić o demokratiji i pravima građana učili kroz zajedničke aktivnosti sa vršnjacima iz drugih zemalja.

 

eTwinning, platforma, koja okuplja nastavnike iz celog sveta, poslužila je da se spojimo (u ovom slučaju) sa kolegama iz Turske, Francuske, Italije i Rumunije i zajedno osmislimo projekat u okviru kog će učenici učiti o demokratiji, pravima i obavezama, dečjim pravima itd. a istovremeno razvijati jezičke veštine, komunikaciju na engleskom jeziku, upotrebu IKT alata, timski rad.

Učenici su tako tokom četiri meseca zajedno rešavali zajedničke zadatke, pravili prezentacije, snimali video, dizajnirali, istraživali, kreirali ukupno pet audio-vizuelnih knjiga o pravima deteta na: zdravlje, igru, zaštitu, porodicu i obrazovanje.

 

Na audio delu knjige o zdravlju radili su učenici 3. razreda Aleksa Ilijin, Andrej Gajić i Nikola Kenđur.

Zadatak tima iz Srbije u knjizi o pravu na prijatelje i porodicu bio je ilustrovanje teksta.Ovaj projekat iznedrio je još zanimljivih zajedničkih rešenja, kao što je video u kome učenici iz svih škola učesnica kažu šta je za njih eTwinning, ili rečnik sa ključnim rečima projekta na jezicima zemalja učesnica.

U okviru projekta takođe smo podsticali na potpisivanje peticije da sva deca imaju jednaka prava. Ona na engleskom može da se nađe i potpiše OVDE.

Projekti kao što je ovaj za učenike znače učenje materije na drugačiji, možda i interesantniji način. Sem toga, oni su sve vreme aktivno uključeni, slobodni da predlažu, kreiraju, donose odluke… O važnosti upoznavanja vršnjaka iz inostranstva ne moramo ni da govorimo.

  • Računarska Gimnazija Smart, Novi Sad
    04.08.2019. at 13:10

    […] priznanje znači da je projekat Yourights (o kom više možete pročitati ovde) odgovorio na sve zahteve koji projekat čine uspešnim, kao što su: unapređenje izvođenja […]

  • Skip to toolbar