Aktivnosti Naši alumni Novinarska sekcija Ostale sekcije Sekcije Školska 2019-2020 Vannastavne aktivnosti Zanimljivosti

ALEKSA NIŠAVIĆ: „VAŽNO JE DA SE POKRENETE”

Prošlogodišnji maturant, učenik IV1 razreda, Aleksa Nišavić dobitnik je priznanja Mladi heroji koje tradicionalno dodeljuju EXIT fondacija i kompanija NIS u četiri kategorije: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, preduzetništvo i kreativne industrije i društveni aktivizam. Naš Aleksa je kao osnivač uspešne marketinške agencije ,,Avoss Media” sa pravom poneo titulu Mladog heroja u oblasti preduzetništvo.

Ova nagrada je zasigurno jedan od pokazatelja u kom smeru ide tvoje poslovanje. Ipak, šta bi rekao da ona za tebe predstavlja?

Priznanje „Mladi heroj“ mi je došla kao dodatna doza odgovornosti, znak da sam na dobrom putu i da nastavim u smeru u kom sam krenuo sa još većim tempom nego što je dosadašnji.

Tvoja agencija ,,Avoss Media” postoji sada već dve godine. Kako je došlo do toga da otvoriš firmu već u trećoj godini srednje škole?

Na otvaranje je uticao jedan sasvim logičan splet okolnosti. Kad nešto već toliko dobro radiš i kad imaš ljude oko sebe koji se bave sa istom delatnošću, sledeći logičan korak jeste da otvoriš svoju firmu.

Kako je tvoje ranije predznanje, ako ga je bilo, uticalo na uspeh tvoje firme?

Ranije sam imao nekoliko projekata, od kojih su svi bili uspešni, ali sam se najviše pronašao u tome da vodim marketinšku agenciju. U svakom od mojih projekata srž je bio marketing, jedina razlika bila je u tome ka kome je usmeren. Međutim, kada sam pronašao oblast poslovanja koja mi odgovara što u ovom slučaju čine hoteli, kod kojih sam imao obimnije predznanje, onda sam uobličio biznis u „Avoss Media“, i od tada poslujemo.

Možeš li nam reći više o delatnosti svoje firme?

Delatnost firme je izrada marketinških strategija i veb-aplikacija, isključivo za hotele kako bi automatizovali svoj biznis i privukli nove rezervacije. Takođe se specijalizujem za konsalting. Što se njega tiče, to radim isključivo sa vlasnicima hotela u smislu kako da pospeše svoju onlajn i oflajn prezentaciju.

Kako su tvoji roditelji reagovali na interesovanje prema preduzetništvu?

Moji roditelji su u početku bili malo skeptični povodom mog novog zanimanja, ali su i oni vremenom uvideli koliko sam zapravo bio zainteresovan i koliko sam afiniteta imao, pa su me pustili da se bavim onim što volim. Njihova podrška svakako postoji.

Na koji način je školovanje u Računarskoj gimnaziji „Smart“ uticalo na tvoj posao?

Tokom školovanja mi je najviše značila podrška mojih profesora, direktorice i drugova, kao i njihovo razumevanje prema mojoj orijentaciji ka poslu kada su uvideli da imam talenat za preduzetništvo. Naravno, uz to da su neophodne školske obaveze ispunjene.

Prema tvom mišljenju, šta je ključ za uspeh?

Po mom mišljenju, ključ za uspeh čini SCT (Start, Change, Test). Bitno je da prvo kreneš (Start). Zatim ako nešto ne ide, onda promeniš to (Change). I onda kreće faza testiranja gde proveravaš da li je tvoja promena rešila problem (Test). Ovaj princip se može primeniti beskonačno puta dok se ne dostigne željeni cilj. Jako je bitno realizovati svoje ideje, i jednostavno, krenuti.

Da li je na tvom putu mladog preduzetnika bilo nekih problema i poteškoća? Ako jeste, kako si ih prevazišao?

Bilo je naravno, i problema i poteškoća, to je sastavni deo svega toga. Ono što je ključno jeste da ne oklevaš ispred problema i da ne posustaješ, jednostavno menjaš i testiraš rešenja dok ne postigneš rešenje problema. Zapravo, veoma sam zahvalan tome što sam naleteo na par problema, jednom kada pređeš preko njih, bogatiji si za jedno iskustvo i u prednosti si za razliku od drugih, koji još to nisu prevazišli. Najbitnija stvar je kontinuitet – trud i rad se na kraju najviše isplate. Ako radiš u kontinuitetu, na dužim stazama ćeš pobediti.

Tekst: Maoduš Pavle, I3

Fotografija: Maša Ludoški

Skip to toolbar