Zanimljivosti

Zanimljiv program

Izraelski kompjuterski stručnjaci izumeli su program za analizu teksta koji će možda jednog dana otkriti ko je napisao Bibliju, prenosi sajt ”Dejli mejl”.
biblija

Izraelski kompjuterski stručnjaci i stručnjaci koji proučavaju Bibliju kreirali su na Univerzitetu u Tel Avivu posebnu vrstu algoritma, koji bi trebalo da razjasni da li su svi delovi ove knjige rad istog autora.

Mnogi veruju da je Toru, prvih pet knjiga Biblije, pisao jedan čovek – Mojsije. Medjutim, većina stručnjaka veruje da je Bibliju napisalo više autora, a sistem može da pomogne u analizi mnogo elemenata od strukture rečenice do gradje teksta.

Algoritam će sa velikom sigurnošću pokazati da li je odredjeni deo teksta pisala jedna osoba ili više njih, kao i da li se u pasusima autori smenjuju ili ne.

Stručnjaci predvodjeni profesorom Nahuom Deršovicem sa Univerziteta za kompijuterske nauke iz Tel Aviva, testirali su njihov softver mešajući pasuse iz dve hebrejske knjige i zatražili su od programa da ih sortira.

Program je to uradio sa 99 procenata tačnosti, tražeći koliko je upotrebljeno različitih reči u tekstu.

Ovaj algoritam je predstavljen na 49. konferenciji udruženja računarskih lingvista u Portlandu, a svi učesnici su pozdravili ovaj pronalazak i istakli da se nadaju da će im on pomoći u prevazilaženju prepreke koja muči mnoge od njih – subjektivna reakcija i tumačenje Biblije.

Skip to toolbar