Milica Vrgović - nemački jezik

Više prednosti nego mana

Biti mlad profesor predstavlja nekada prednost, a nekada i pravu poteškoću. Đaci vas ne shvataju ozbiljno, ponekad nedostaje poštovanja u obraćanju… sve su to neke sitnice koje mladom profesoru prave problem u radu. Nismo ni mi tako davno sedeli u tim istim klupama i imali sve te iste ljubavne probleme, jedva čekali da zvoni, smarali se na nekim časovima, pričali, maštali o ko zna čemu dok se baš u tim momentima pričalo (o ispostaviće se) najtežoj temi u polugodištu, pa nas onda ošamari jedinica (kao top) na kontrolnom.

Nismo svi isti, niti su nam interesovanja ista. Prednost mladog profesora i leži upravo u tome da je dovoljno zreo da ih posavetuje, ali da i pored svega nije zaboravio na svakodnevne „đačke muke“. Još ako uspete da „aktivirate“ i one malo pospane, koji baš na vašem času odluče da lutaju i misle šta će danas ručati, (petkom) kuda će to veče ići – nema veće sreće. I mrvica interesovanja, znanja od pojedinaca podjednako je vredna kao savršeno urađen pismeni. Jer nismo svi isti. Jer nekome treba više rada. Želja je ono što nas pokreće, ono što bas gura napred i zato forsirajmo motivaciju. Nagradimo je. Mrvica svakim danom će na kraju dati rezultat. Svaki trud se isplati. Lepota ovog posla jeste rad sa mladim ljudima, koji, istini za volju, izvlače toliko energije ali znaju da vrate mnogo više. I baš onda kad jedan mladi profesor pomisli da je njegova mladost otežavajuća okolnost i poželi koju godinu više, učenici počinju da se obraćaju za savet i traže rešenje njihovih problema. Baš jer je profesor mlad.

Jer osećaju da ih razume i da mogu da mu veruju. Posle svega toga uhvatim sebe na putu do kuće kako razmišljam o njima i njihovim problemima i setim se sebe dok sam sedela „s one strane katedre“. Često zaboravimo da se ni nama nekad nije učilo, čak ni meni, koja sam bila, žargonski rečeno, štreberka. Zato ne treba odustati od njih, čak ni kada situacija deluje krajnje obeshrabrujuća. Sreću čine male stvari – podignuta ruka na času dece za koju to ne biste očekivali ( a e žele da traže dozvolu da idu u toalet), čestitka za slavu, Novu godinu, emejl u kome vas savetuju koji film da pogledate, jer ima veze sa vašim predmetom. Biti mlad profesor možda, kada se sve sabere i oduzme, ipak ima više prednosti nego mana.

Skip to toolbar