Aktivnosti Naši alumni Novinarska sekcija Novosti Ostale sekcije Sekcije Školska 2019-2020 Vannastavne aktivnosti

Sara Karadžić: I na studijama psihologije znanje iz Smarta bilo je od velike koristi

Da prirodne i društvene nauke ne moraju biti u potpunoj suprotnosti, već naprotiv, da između njih može da se uspostavi veza, pokazala je naša učenica iz prve generacije, Sara Karadžić, danas diplomirana psihološkinja, zaposlena u jednoj IT firmi.

Kako si se odlučila baš za psihologiju?

Iskreno, mislim da je dosta uticaja na to imala naša profesorica Ivana, njen način rada i naravno, samo gradivo koje se na časovima izučavalo. Dodatno su pomogle prezentacije fakulteta koje su u četvrtom razredu za nas bile organizovane, i na kraju, ja sam se pronašla baš u toj nauci, iako je većina mojih drugara otišla na FTN.

Koliko je znanje stečeno u Smartu bilo primenljivo i značajno na jednom društvenom smeru, kao što je psihologija?

Smart mi je jako puno pomogao čemu se nisam nadala, jer je trebalo spojiti prirodne nauke s jedne strane i društvene sada, s druge. Međutim, u Smartu smo učili kako se prave i drže prezentacije, dosta smo radili na javnom nastupu, imali smo dramsku sekciju koja je takođe uticala na našu otvorenost, elokventnost i veštine govora i prezentovanja; potom, imali smo blizak odnos sa profesorima, što nije tako često, ali je sigurno u nama uticalo na to da srušimo određene barijere kada je u pitanju komunikacija sa autoritetom. Osnove računarstva nisu svi srednjoškolci imali, pa neki od brucoša nisu imali ni osnovnu računarsku pismenost, što im je svakako otežavalo rad, za razliku od mene koja sam u tom smislu bila na jednom zaista zavidnom nivou – dakle, sve u svemu, znanje i veštine koje sam sticala u Smartu bile su mi od velike pomoći kasnije tokom školovanja.

Možemo zaključiti da ti je Smart ostao u lepom sećanju.

Svakako da jeste. Asocijacije na taj period su mi zabava, puno znanja, dobri profesori i malo odeljenje koje je delovalo kao jedna nesklopiva slagalica, koja se na kraju ipak sasvim lepo sastavila. Zbog svega toga, Smart za mene predstavlja četiri najlepše godine moga školovanja.

Pamtiš li možda neku anegdotu?

Svačeg je tu bilo, ali recimo da mi je u posebnom sećanju ostalo iznenađenje koje smo priredili Ivani psihologu: mislim da joj je taj dan bio rođendan, a mi smo njenu malu kancelariju natrpali šarenim balonima – hteli smo da je obradujemo, a na kraju smo je i rasplakali (od sreće, naravno). To je bio jedan baš lep i zabavan događaj.

Nakon fakulteta, zaposlila si se u jednoj IT firmi. Šta je, u stvari, tvoj posao?

Trenutno radim u jednoj maloj američkoj firmi, a moj posao je da nađem nove radnike za firmu, vrbujem programere iz drugih firmi i slično. Takođe, programerima koji već rade

kod nas organizujem tim bildinge, različita druženja, vodim računa da im posao nije samo puki rad, već i uživanje. U tom smislu je završen Smart za mene ponovo prednost, jer mi u velikoj meri olakšava da se sporazumevam sa programerima.

Veliki broj mladih ljudi danas svoje karijere razvija u inostranstvu. Kako ti gledaš na to?

Nisam razmišljala o odlasku i ne planiram u skoroj budućnosti da odem. Mislim da se ovde može uspeti samo uz znanje i strpljenje. Najlepše je živeti u državi iz koje i potičeš. Ja volim da putujem, u školskim danima sam jako volela svaku ekskurziju, ali već posle 4-5 dana imala sam želju da se vratim kući.

Koja je tvoja poruka za naše trenutne đake, pa i sve buduće koji će Smart tek upisati?

Šalite se što više, družite se što više, nemojte zanemarivati pismene i kontrolne, ali trudite se da što kvalitetnije provedete ovo vreme koje vam je dato. Budite zadovoljni onim što ste upisali i iskoristite sve mogućnosti.

Tekst i fotografija:

Georgije Ignjatov, I2

Vuk Kovačević, I2

Miloš Vojnović, I2

Skip to toolbar