Školska 2014-2015

Regionalni hakerski kongres “BalCCon”

U Novom Sadu je od 5. do 7. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine – Novi Sad održan regionalni hakerski kongres “BalCCon”. Program kongresa je obuhvatao brojne prezentacije, radionice kao i predavanja iz oblasti bezbednosti računarskih sistema. Poseban akcent je stavljen na zaštitu podataka na internetu. Učenici Računarske gimnazije „Smart“ su prisustvovali svečanom otvaranju drugog po redu Balccon kongresa. Takođe su zajedno sa profesorima posetili predavanja na kojima su mogli da čuju sve o zaštiti podataka na internetu, kao i da vide prve personalne računare i kako je izgledalo računarstvo 80-ih godina prošlog veka.

Zainteresovani učenici su bili prisutni i na narednim danima kongresa gde su imali priliku da se upoznaju sa raznim zanimljivim temama koje su se odnosile na savremene informacione i komunikacione tehnologije.

7

Predavanja na ovom kongresu su vodili priznati pripadnici hakerskih udruženja iz celog sveta. Učenici Računarske gimnazije „Smart“ posetili su predavanje na temu: “Post-Quantum Crypto” predavač Bernd Fix i “Where is Serbia in Copyright and Patents war?“predavač Žarko Ptiček, sva predavanja su izvođena na engleskom jeziku.

Cilj kongresa je bio da se podstakne korišćenje GNU/Linux sistema kako u preduzećima, tako i kod pojedinaca. BalCCon kongres je takođe za svrhu imao podizanja svesti o informatičkoj kulturi i promovisanje FLOSS (Free/Libre and Open Source Software).

BalCCon je zamišljen da postane centar hakerske zajednice u regionu, svima koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju druge kongrese u Evropi i USA. Ovakva manifestacija neophodna je na Balkanu, kako bi postojalo mesto na kome se jednom godišnje razmenjuju znanja, ideje i iskustva, da se upoznaju, povežu svi koji su zainteresovani za informacinone tehnologije ovog karaktera. Ideja je da se BalCCon kongres održava na godišnjem nivou i da postane tradicija.

 

Skip to toolbar