Jelena Desnica - direktor škole

Početak nove školske godine- ah, kako to obećavajuće zvuči

Svaki početak nosi u sebi neku radost novog. Nova godina, nova škola, nova prilika, nova šansa da budemo bolji, uspešniji, organizovaniji, da skinemo višak kilograma, da bolje ispunjavamo obaveze, da se zdravije hranimo, uvedemo fizičku aktivnost, redovno učimo, da odvojimo više vremena za sebe i svoje najdraže.

Istina je da smo mi ipak oni stari, sa već formiranim navikama, manama i vrlinama kao što smo i juče bili. Novi početak, donosi samo malo više volje u nama samima da se menjamo. Dakle, za svaku ozbiljnu promenu, potrebna je pre svega naša unutrašnja snaga i upornost da sprovedemo prvo promenu u nama. Taj početak, uz odluku da želimo da se menjamo je samo prvi korak dok je realizacija mnogo teža od samog početka zato što smo u većini situacija sami u tome.

Nova škola, nove pravila, neki novi drugari i drugarice, novi nastavnici vuku na radost, jer je sve novo. Ali, da li su svi đaci baš tako poletno raspoloženi? Nažalost, ono staro u nama ume da povuče na dole, čak i najbolje đake da krenu na pola koplja, roditelje da obeshrabri da će opet biti isfrustrirani, da je sve haotično. Ne može tako biti. Problemi i ako se dese mogu se rešavati i lepo, razgovorom, dogovorom, prihvatiti koliko se može, da se izađe u susret i nikada na štetu dece. Možda se ne može svakome ugoditi, ali uz dobru volju i međusobno uvažavanje ne mora svaki početak biti težak.

Prvog dana škola je prepuna nekih novih sramežljivih osmeha, pogleda tajnih ispod obrvica, te smo i mi naravno uvek nasmejani i raspoloženi. Zavidimo na mladosti, a radujemo se njihovim šalama i smicalicama. Prvi dan u školi je dan kada se svaki trud preko raspusta dobro vidi, učinak treninga, dijeta, mora, sunca… Nedostajali ste nam.

Ne zaboravljamo i one koji su završili prošle godine IV godinu, kojima želimo srećan početak studija ili rada.

Dobro nam došli novi đaci, dobro nam se vratili stariji učenici i srećan novi početak svima. Roditeljima, učenicima i kolegama.

 

 

Skip to toolbar