Informatičke sekcije Pripreme za HAKATON Programerska sekcija Sekcije Takmičenja Takmičenja 2018-2019

Naši maturanti osvojili treće mesto na hakatonu za srednjoškolce u celoj Srbiji

U okviru računarske sekcije, koju vodi profesor Marina Savić, učenici četvrtog razreda, Aleksa Nišavić, Stefan Mrđanović i Aleksa Vračević, osvojili su treće mesto na hakatonu za srednjoškolce.

Prvi hakaton za srednjoškolce, u organizaciji Udruženja studenata informatike, održan je na Fakultetu organizacionih nauka proteklog vikenda (15. i 16. decembar). U konkurenciji od preko 80 srednjoškolskih timova, tim naših maturanata, pod nazivom “Dotcom”, plasirao se među najboljih šest i pred žirijem prezentovao svoj projekat.

Fotografija: Fonis – Udruženje studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka

− Dobili smo temu: Kako iskoristiti internet na pametan način i unaprediti proces učenja digitalizacijom. Napravili smo mobilnu i veb-aplikaciju kojom se uživo ažurira nastavni materijal korišćen na času i na taj način u realnom vremenu postaje dostupan svim učenicima. Na ovaj način, učenicima se olakšava pretraga materijala potrebnog za učenje i maksimalno se uvećava njegova dostupnost. Sem toga, uspostavlja se učestalija komunikacija i u učeničkoj grupi i sa profesorom, čime se podstiče pozitivna radna atmosfera – objašnjavaju naši takmičari.

Naši maturanti su u izradi ovog projekta koristili poslednje tehnologije kako bi pokazali žiriju da imaju znanje da odgovore i na najzahtevnije zadatke.

Na ovom projektu učenici su radili ceo dan bez prestanka, a kako kažu, nisu spavali čak 41 sat. Motivacija da se istaknu kao najbolji i pokažu sve znanje koje su dosad stekli, bila je jača i od umora.

Fotografija: Fonis – Udruženje studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka

− Svaki tim imao je svog dodeljenog mentora, te bismo voleli ovom prilikom da se zahvalimo Dušanu Radovanoviću, koji nas je svojim savetima i iskustvima sa prethodnih takmičenja usmeravao ka pobedi – ističu maturanti.

Iako je postojala podela zadataka, sva trojica se slažu da je za odličan uspeh najzaslužniji bio upravo – timski rad.

− Imam iskustva sa prethodnih takmičenja i ona su mi, na neki način, pomogla da što bolje funkcionišem u ovom timu. Aleksa (Nišavić) je radio Front End Development, analizu tržišta, prezentaciju, govor i logistiku, Stefan Back End Development, i takva podela zadataka nam je mnogo pomogla da budemo što produktivniji. Osim što smo pomagali jedan drugom, jedan od važnijih zadatak bio je i da sprečimo jedan drugog da zaspimo – priča uz smeh Aleksa Vračević.


Fotografija: Fonis – Udruženje studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka

Na pitanje o budućim planovima, dobili smo vrlo kratke odgovore:

Aleksa V: Definitivno spavanje.

Stefan M: Budući planovi. Au.

Aleksa N. – već zaspao. 🙂


Fotografija: Fonis – Udruženje studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka

Jedan od ciljeva ovih mladih programera svakako je da svoj projekat i realizuju, tj. da plasiraju na tržište i svojom idejom olakšaju učenje svojim vršnjacima. Mi im želimo da u toj nameri i uspeju.

Skip to toolbar