Školska 2016-2017 Vannastavne aktivnosti

Mesečni izveštaj o vannastavnim aktivnostima oktobar 2016

wp_20161019_11_07_00_pro

RAČUNARSKA GIMNAZIJA „SMART“

Mesečni izveštaj – oktobar 2016.

 

Redni broj Naziv aktivnosti Vreme realizacije Nosioci aktivnosti Razred Opis aktivnosti
1. Profesionalna orijentacija 4.oktobar Ivana Ursić, psiholog

 

IV 13 učenika – maturanata koji su se prijavili za testiranje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u okviru profesionalne orijentacije su testirani. Od psihologa iz Nacionalne službe biće nam dostavljeni termini koji će učenici iskoristiti za individualni i savetodavni razgovor.
2. Prevencija zavisnosti od interneta

Gost predavač: Jovana Bilak, pedagog iz Savetovališta za mlade, Dom zdravlja Novi Sad, Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine

4.i 6. oktobar Ivana Ursić, psiholog

Sanja Lalić, profesor hemije

I-1, I-2 Jovana Bilak, pedagog iz Doma zdravlja „Novi Sad“, održala je predavanje na temu prevencija zavisnosti i zloupotrebe interneta. Učenike je upoznala sa opasnostima prekomerne upotrebe interneta, sa razlozima zbog kojih mladi prekomerno koriste internet, kao i sa oblicima internet nasilja.
3. Bioskop 6.oktobar Tijana Sekulić, profesor matematike

Sanja Đukić, profesor srpskog jezika i književnosti

IV Gledanje filmova na velikom platnu uz pravo društvo nikada ne može biti loš izbor! Vođeni ovom idejom, zajedno sa učenicima četvrtog razreda, izabrali smo film sa repertoara Arene Sinepleks – Čudo sa Hadsona i uz kokice i sok uživali u ovoj gotovo neverovatnoj drami, a druženje smo nastavili u centru grada.
4. Bioskop 7.oktobar Zorica Savanović, profesor matematike III Odlazak u bioskop je realizovan u okviru predmeta Računarstvo i društvo. Tema časa je bila bezbednost podataka i privatnost na internetu, o čemu upravo i govori film Snouden u režiji Olivera Stouna. Projekcija je bila u bioskopu ,,CineStar” u TC-u u BIG-u.

Reč je o jednoj od najvećih afera koje su potresle Ameriku. Ovaj Oskarom nagrađen dokumentarac o odbeglom američkom obaveštajcu, gledaocima donosi pristup susretu autorke filma Laure Poitras i novinara Glena Grinvalda s Edvardom Snoudenom, tokom kog im je on predao poverljive dokumente o masovnom kršenju prava na privatnost od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije, NSA. (Citizenfour, 2014).

Edvard Snouden je pustio u medije hiljade poverljivih informacionih podataka 2013. godine. Nakon toga, podigla se medijska hajka na američku Nacionalnu službu bezbednosti zbog prikupljanja podataka o internet aktivnostima i prisluškivanja telefona miliona običnih Amerikanaca i desetina svetskih lidera.

Uživali smo u projekciji, na sledećem času diskutovali na ovu temu a fotografije možete pogledati na Multimediji.

5. Paintball 10. oktobar Dušanka Lukić, profesor fizičkog vaspitanja

Miodrag Vasić, profesor engleski jezik

I-2, II-2 Učenici su časove fizičkog vaspitanja proveli na paintball-u u Bukovcu na terenu bivše ciglane. Fotografije možete pogledati na multimediji učeničkog portala.
6. Radionica-Poruke tajnih prijatelja 03-12.oktobar Ivana Ursić, psiholog

Ivana Zelić, psiholog

Bojana Cikuša, profesor geografije

I-2 Cilj radionice:

–        Da pomogne učenicima da se brže i lakše zbliže

–        Da osvesti učenike da svako poseduje pozitivne osobine i vrednosti

–        Da podstakne učenike da primećuju i vrednuju sve što je lepo i pozitivno kod druga/drugarice iz odeljenja

–        Da učenicima pomogne da shvate koliko je važno prijateljstvo i da se ono neguje

7. Tesla fest 12-15. oktobra Miloš Radulović, profesor fizike

Učenici IV razreda: Dušan Jovčić, Srđan Žakula

 

I-IV            Učenici su osvojili srebrnu plaketu na Novosadskoj izložbi pronalazača Tesla fest koji se održava preko 45 godina, za izum Granularni sintisajzer koji su sami napravili. Čestitamo maturantima: Dušanu Jovčiću i Srđanu Žakuli, našim učenicima, ujedno i autorima ovog pronalska.

Učenici koji su ih podržali u prezentovanju inovacije i bili njihova podrška tokom trajanja Tesla festa su:

I-2: Anastasija Bosanac

II-1: Neven Mišić, Stevan Mihailović, Jelena Lainović, Aleksa Nišavić, Aleksa Vračević, Jovab Kitanović, Aleksa Mijić, Luka Pikula, Milica Marković, Nikolina Kovačević

III: Kristina Kuhta, Milana Radovanović, Jelena Miletić, Brigita Ivančić

IV: Aleksandar Gutović, Vuk Lemaijić

8. Poseta Tesla festu i sportske aktivnosti 12.oktobar Dušanka Lukić, profesor fizickog vaspitanja

Tihomir Lazarević, profesor biologije

III, IV Učenici su posetili naš štand Tesla festa, nakon toga je usledilo razgledanje “pronalazaka” iz drugih škola. Posle nauke opustili smo se uz takmičenje u bilijaru i pikadu.
9. OPENS DAY 2016. 14.oktobar Ivana Ursić, psiholog

Sanja Đukić, profesor srpakog jezika

Dušanka Lukić, profesor fizičkog vaspitanja

Sanja Lalić, profesor hemije

I-2, II-1, IV Sunčan oktobarski dan iskoristili smo za posetu javnom događaju koji je organizovan povodom kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine. Na Trgu slobode bili smo deo tog javnog događaja. Imali smo priliku da vidimo rezultate rada projektnog tima OPENS 2019., u Fun zoni smo se zabavljali (neki su osvojili i simbolične poklone), ispratili kratke glumačke skečeve, a bilo je prilike da upoznamo uspešne mlade sposrtiste i olimpijce.

Fotografije možete pogledati na kartici Multimedija učeničkog portala.

10. Paintball 17.oktobar Dušanka Lukić, profesor fizičkog vaspitanja I-1, II-1 Učenici su časove fizičkog vaspitanja proveli na paintball-u u Bukovcu na terenu bivše ciglane. Fotografije možete pogledati na multimediji učeničkog portala.
11. Humanitarna akcija 13-21.oktobar Odeljenske starešine i psiholozi I-IV Prikupljena su sredstva za pomoć ugroženoj deci sa Kosova i Metohije. Veliko hvala svima koji su se odazvali ovoj akciji, a najviše odeljenju II-2.
12. Pozorište 20. oktobar Sanja Đukić, profesor srpskog jezika I-IV

nastavnici

U četvrtak, 20. 10. učenici naše škole išli su u Srpsko narodno pozorište i uživali u izvanrednom izvođenju komedije našeg velikog pisca Branislava Nušića – Gospođe ministarke. Smeh i vedar ton predstave doprineli su da užitak u večeri bude potpun, a da su đaci bili zadovoljni, potvrđuje i činjenica da su se na narednim našim časovima sami raspitivali i samoinicijativno interesovali za buduće posete Pozorištu.
13. Gost predavač iz Doma zdravlja Novi Sad, Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine

Tema: Prevencija pušenja

12 i 21.oktobar Ivana Ursić, psiholog II-1, II-2 Učenici su imali priliku:

–        Da se upoznaju sa sadržajem i štetnostima duvanskog dima

–        Da poboljšaju nivo znanja o uticaju pušenja i udisanja tuđeg duvanskog dima (pasivno pušenje na zdravlje)

–        Edukovani su o faktorima rizika za zloupotrebu duvana i posledicama

–        Evaluirani razlozi zbog čega mladi počinju da puše duvan

14. V Dunavski biznis forum-nominacija za nagradu Kapetan Miša Anastasijević 18.oktobar Jelena Desnica, direktor škole Ivana Ursić, psiholog

 

Naša gimnazija je nominovana za ovu nagradu u kategoriji za Doprinos obrazovanju u Republici Srbiji . Nagrada se dodeljuje već 14 godina iz raznih oblasti i na republičkom je nivou, a realizator ove nagrade je Media Invent.
15. V Dunavski biznis forum: Panel diskusija-Nove tehnologije-Velika šansa Srbije 19.oktobar Jelena Desnica, direktor škole

Ivana Ursić, psiholog

 

I-IV Učenici su učestvovali na Panel diskusiji pod nazivom: Nove tehnologije-Velika šansa Srbije u Velikoj sali Skupštini AP Vojvodine.

Moderator panel-diskusije je bio prof.dr Branko Kovačević/Elektrotehnički fakultet Beograd; a o ovoj temi govorili su i :

Prof.dr Gordana Danilović Grković/Poslovno tehnološki inkubator tehničkih nauka Beograd

Prof.dr Petar Petrović/Mašinski fakultet Beograd

Prof.dr Zoran Jovanović/dekan Elektrotehničkog   fakulteta u Beogradu

Prof.dr Dragan Janković/dekan Elektronskog fakulteta u Nišu

Milan Šolaja/Vojvodjanski IKT Klaster

Prof.dr Dragan Domazet/Univerzitet Metropoliten

Prof. dr Zora Konjević/Univerzitet Singidunum Novi Sad

Prof. dr Aleksandra Tomić/član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

U skupštinskim klupama, kao gosti, sedeli su toga dana i naši učenici:

I1: Živak, Gajić, Nikić, Brkljač, Božić, Gorenjak

I2: Bosanac, Srećkov, Kitanović, Jevremović

II1: Mišić, Jankov, Marinković, Mrdjanović F., Mikovi A., Pikula, Mihailović, Mijić, Lainović

III: Ivančić, Horvat, Radovanović, Kuhta, Miletić

IV: Ćurčić, Dadasović, Čokorilo, Ilijin

16. Dani otvorenih vrata na PMF-u i FTN-u 22.oktobar Ivana Ursić, psiholog

Dušanka Lukić, profesor fizičkog vaspitanja

III, IV Naši učenici završnih razreda imalu su priliku da u poseti ova dva fakulteta, dobiju informacije o svim smerovima i departmanima.

Na PMF-u smo obišli štandove departmana za fiziku, hemiju, biologiju, matematiku, informatiku, geografiju. Asistenti su učenicima demonstrirali različite oglede u hemijskim laboratorijama. Profesori i asistenti su nam pokazali kabinete, amfiteatre, računarske učionice. Rešavali smo zanimljive zadatke iz matematike. Neki zainteresovani učenici posetu su završili na predavanjima na katedri za matematiku.

Na FTN-u je organizovana “kafica za studente” na čuvenom Mašincu. Svaki smer je imao svog predstavnika. Naši učenici su najviše bili zainteresovani za smer softversko inženjerstvo.

Kako smo proveli to subotnje pre podne, možete pogledati na kartici Multimedija učeničkog portala.

17. TEDx Novi Sad 29.oktobar Jelena Desnica, direktor I-IV U subotu smo posetili TEDx Novi Sad gde su predavači bili ljudi koji su postigli posebne rezultate u oblastima kojima se bave. Govornici su držali motivacione govore, u holu je bila izložba fotografija ,,Fruškać” a na panelima su posetioci mogli da postavljaju ili odgovaraju na pitanja flomasterom iz različitih tema.
18. Digitalno nasilje, radionica sa psiholozima škole 31.oktobar Ivana Ursić, psiholog

Ivana Zelić, psiholog

I-2 Učenici su dobili znanja o tome šta je digitalno nasilje, koji su njegovi oblici, kako da ga prepoznaju, koja je najbolja prevencija digitalnog nasilja kao i kako treba učenici da reaguju i kome se mogu prijaviti uznemirujući i preteći sadržaji sa interneta i kako se možemo zaštiti od njega.
19. Ovog meseca, održana su dva učenička parlamenta. Teme su bile: ekskurzija, način i mogućnost popravljanja ocene iz vladanja, novi profesori i atmosfera na časovima, žurka-maskembal da ili ne, novogodišnja žurka, humanitarna priredba, higijena učionica…

 

Skip to toolbar