Ivana Ursić - psiholog

Ljubav i disciplina (ključ dobrog vaspitanja)

Skorašnje istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da su današnji mališani u toj zemlji mnogo manje skloni lepim manirima. Na primer, svega 54 posto dece sedi tokom ručka za stolom sa svojim roditeljima. Mnogo manje dece govori „izvinite“ i „hvala“, a to je delo lenjih roditelja, smatraju britanske bake. One veruju da se dobrim manirima deca mogu naučiti samo dobrim primerom.

Sve je više onih roditelja koji vaspitanje dece izjednačavaju sa ljubavlju zaboravljajući, pri tom, i na disciplinu. Mnogi roditelji obasipaju decu pažnjom, beskrajno dokazujući da ih vole jer se plaše ukoliko im to uskrate da bi njihova deca, jednog dana, mogla postati neurotična i nesamopouzdana. A zapravo je potpuno suprotno. Vaspitavanjem dece bez discipline veće su šanse da stvorite nesrećnog narcisoidnog čoveka koji nema vere u sebe i sopstvene sposobnosti.

Istraživanja su pokazala, smatra psihoterapeut Zoran Milivojević, da je u zemljama u kojima se roditelji „pritiskaju“ da budu „mekani“, nastala epidemija „nemoćnih roditelja“ i njihovog produkta „razmaženo dete“. Može se zaključiti, dakle, da su deci neophodne granice. Ne da ih sputavaju, već da ih usmeravaju. One su tu da bi dete moglo da se orijentiše ka pozitivnim stvarima: dobroti, lepoti, skladu, redu, poštovanju drugih…

Svi stručnjaci se slažu da je zadatak dobrog roditelja da pripremi dete za samostalan život u ljudskom društvu, da detetu dozvoli da odraste i da se odvoji. A da bi to uspelo, potrebni su mu i ljubav i disciplina. Ljubav, zato što ona šalje poruku detetu da je vredno, tako da ono gradi ljubav prema sebi, prihvata samog sebe, razvija samopoštovanje i samopouzdanje. Disciplinu, kako bi dete naučilo da postoje i prijatne aktivnosti koje su štetne, ali i one koje su neprijatne a veoma korisne. Takvo dete će imati radne i druge navike i imati samodisciplinu koja je toliko potrebna za uspeh i zadovoljstvo u životu.

Dakle, poruka je jasna: dobrog vaspitanja nema bez oba ova faktora, ljubavi i discipline! Postavite deci jasne granice, a onda im pružite beskrajnu ljubav. Ali, samo u okviru njih.

Za sada nema komentara

Ostavite odgovor

Skip to toolbar