Miodrag Vasić - engleski jezik

Lingua franca

Činjenica je da je engleski jezik danas lingua franca. Pre godinu dana, 01.01.2016. je brojao preko 1 035 000 reči, što ga svrstava u jezike s najvećim fondom reci u svetu. Takvu poziciju u modernom društvu mu je obezbedio upravo tehnološki napredak ostvaren u prethodnom veku, a koji se nastavlja i danas. Bez znanja engleskog jezika nema ni programiranja, kao ni mesta za bilo kakav napredak. Drago mi je da svi ovi mladi ljudi tu činjenicu prepoznaju, a još draže sto rade na svom znanju jezika.

Došao je kraj još jednog polugodišta. Mnogo lepih iskustava je iza nas, a još više pred nama. Izdvojio bih jedan mali detalj, koji je na mene ostavio veliki utisak. Došao je dan mog rođendana. Kada sam ušao u učionicu da održim prvi čas tog dana, dočekalo me je lepo iznenađenje. Učenici su mi na tabli ispisali rođendansku čestitku. Da iznenađenje bude veće, to se ponovilo na svim časovima koje sam držao toga dana. Možete zamisliti koliko sam bio pod utiskom, posto ipak deci predajem vrlo kratko.

Druga stvar koju bih želeo da podelim jeste komentar koji sam dobio od nekolicine učenika: izjavili su da sam im omiljeni i najbolji profesor. Pri tome, u pitanju su vrlo vredni i uspešni učenici i takav komentar mnogo znaci. I čini me vrlo ponosnim.

Takođe, broj učenika koji su zainteresovani da studiraju moj predmet se popeo na tri. Siguran sam da se slažete sa mnom da je to velika stvar kada se uzme u obzir da im predajem tek četiri meseca, kao i da je u pitanju Računarska gimnazija koja je bliža prirodnim naukama nego jezicima.

Skip to toolbar