Aktivnosti Dramska sekcija Ostale sekcije Sekcije Školske proslave Vannastavne aktivnosti

Književno veče puno emocija: predstava glumaca Računarske gimnazije Smart po romanu „Pod Ožljem” autorke Snežane Živković

Književno veče Računarske gimnazije „SMART” juče je upriličeno u svečanoj sali Ekonomske škole sa početkom u 17.30 časova.

Glumci dramske sekcije na svojevrstan način predstavili su knjigu „Pod Ožljem” autorke Snežane Živković, koja je prisustvovala svečanosti i obratila se prisutnim gostima, roditeljima, prijateljima i kolegama koji su svojim prisustvom uveličali događaj.

U punoj svečanoj sali, priču o gorštačkom narodu i njihovom stradanju srca, ponosu i tajnama sakrivenim u jednom Obrenovom pismu, o Grozdi,  Jefi, Ljubici, Aleksi, Jeleni, Milanku i drugima, publika je pomno pratila, gotovo bez daha.

Pored prijatelja, kolega, saradnika, u publici su bili i gosti iz Priboja, Mramorka, Beograda, Inđije, Bačke Palanke. Bilo je suza, oduševljenja i puno lepih emocija. Jedno divno emotivno veče za pamćenje.

Nakon izvođenja predstave, učenicima Smart gimnazije, glumcima koji su udahnuli život likovima romana ,,Pod Ožljem”, autorka je poklonila po knjigu sa posvetom kao uspomenu na ovo predivno veče.

Snežana Živković, autorka ove knjige je sasvim obična žena, neobične životne priče. Rođena u ravnici, gajena gorštački.

Između „Žensko, prokleto, rođeno je da ćuti i trpi“ i „Uči, ćerko, da ne zavisiš od drugih“, tražila je sebe u muškom zanimanju, selila se iz jednog mesta u drugo, slušala i pamtila. Pod pseudonimom Selica Nena objavljuje svoje priče na blogovima. Neke od tih priča pretočila je u ovu knjigu, koja je svojevrstan omaž svim namernim i slučajnim selidbama, nomadima, kolonistima, ljudima koji su korene ostavljali u jednom, pa ih ponovo puštali u nekom drugom tlu, koje im je postajalo novi zavičaj.

„Bučje, selo između Priboja i Pljevalja, razbacano po obroncima planine Ožalj i skrajnuto sa svih važnih saobraćajnica. Ispod makadamskog druma prostrla se mala zaravan, sa kućom i mlekarom na sredini, omeđana orahom i drvljanikom s jedne, a leskovim šumarkom s druge strane.”

Ovom prilikom se zahvaljujemo Ekonomskoj školi na ustupljenom prostoru, kao i AKUD ,,Sonja Marinković” i FA ,,Vila” na autentičnim nošnjama.

Profesori koji su radili na predstavi: Jelena Stojšić, Tanja Đurć i Marko Dedić.

Fotografija: Ana Banjac, II2

 

Skip to toolbar