Zanimljivosti

High School Hacks

Dana 17. oktobra 2015. godine je počelo takmičenje srednjoškolaca pod nazivom High School Hacks. Cilj ovog takmičenja je da učenici, zajednički u timu, naprave sopstveni web portal za online učenje. U timu naše škole su učenici trećeg i četvrtog razreda i to : Radovan Dadasović, Dušan Gvozdenović, Luka Ćurčić, Milan Bačkonja, Nikolina Petrović i Milan Obrenović.
Projekat je vrlo kompleksan i vrlo složen. Sastoji se iz nekoliko celina, od osmišljavanja korisničkih zahteva, preko razrade tih zahteva u LOFI dizajnu i HIFI dizajnu pa do razvijanja korisničkog interfejsa UI i backend koda.

Moram priznati da sam u početku, kada sam čuo kakvi su zahtevi projekta, bio malo skeptičan kako će to deca moći da iznesu i time ne mislim samo na našu decu, već na decu svih prijavljenih škola, jer su zahtevi kao što sam rekao vrlo kompleksni i teški, ali onog trena kada smo se upustili u razradu plana, sve nedoumice su pale u vodu, jer sam video koliko su naša deca spremna za takav izazov i koliko su željni da pokažu svo znanje koje su stekli, bilo u školi ili ono što su sami naučili.

Ono čemu ih učimo u školi, između ostalih stvari, o timskom radu u programiranju, sada primenjuju na najbolji mogući način. Moram naglasiti da se u ovom takmičenju samo timski rad i vrednuje, jer se drugačije taj projekat i ne može odraditi. Poslovi su odmah podeljeni, između sebe su stvorili harmoniju u kojoj i uživaju i imaju obavezu da ispune sve ono što su se dogovorili, pravi timski rad u realnom okruženju. Njihov entuzijazam, želja za dokazivanjem, stalni sastanci i razgovori, što u školi što preko skajpa, samo pokazuju koliko im je stalo da ovo urade najbolje što mogu i koliko su ozbiljno shvatili ovaj projekat.

Ono što me posebno raduje, je to što učenici nisu samo dobri u programiranju i rešavanju problema u kodu, već to što su veoma nadareni i u pogledu dizajna, kreativnost je na vrhunskom nivou, što pokazuju svojim dizajnom korisničkog interfejsa, koji zaista izgleda vrlo profesionalno i lepo.

Projekat će se završiti krajem decembra, kada će biti proglašeni i pobednici. Ima još dosta da se uradi, ali siguran sam da sa ovakvim angažovanjem, ćemo uspeti da uradimo sve na najboljem mogućem nivou. Iskren da budem, ne volim onu rečenicu: „Važno je učestvovati“, jer kada smo već tu hajde i da pobedimo. Ako to uspemo, to će biti zaista jako bitan rezultat i značajan rezultat za ove đake, jer će njihov projekat biti javno objavljen i stavljen u upotrebu za ostale škole. Ukoliko ipak ne uspemo da osvojimo prvu nagradu, siguran sam da će ovo takmičenje imati značajan uticaj na decu, zato što su uspeli da shvate kako to izgleda raditi u timu i kako izgleda biti deo realnog projekta koji se radi po stvarnim principima rada u svim programerskim kućama.

Iskustvo je na kraju najbolja nagrada i još bolja referenca ka daljem školovanju i budućem zaposlenju koje čeka ovu decu u daljem životu.

Želimo im sve najbolje, da daju sve od sebe, pa ćemo videti šta će biti na kraju!!!!

Skip to toolbar