Zanimljivosti

Hard disk i so

Naučnici iz Singapura otkrili su način da prošire kapacitet skladištenja podataka na hard disk i do šest puta više nego sad i to koristeći kuhinjsku so.

sohard disk

Singapurski Institut za nauku, tehnologiju i istraživanje u saradnji sa Univerzitetom u Singapuru i Data storidž institutom objavili su ovo otkriće.

Iz Instituta su saopštili da su razvili proces koji može da poveća gustinu snimanja podataka na hard disk i do 3,3 terabita po sekundi, što je šest puta više nego dosadašnja gustina snimanja.

“Ovo znači da hard diskovi koji danas sadrže jedan terabit memorije mogu da sadrže šest koristeći novu tehnologiju”, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.
Naučnici su uspeli da povećaju kapacitet skladištenja podataka i uporedili to sa pakovanjem odeće u kofer. Bitovi su upakovani tako da ne postoji prostor između njih.

Ovaj način pakovanja podataka omogućen je upotrebom kuhinjske soli jer je so omogućila bolju vidljivost obrisa bitova i automatski njihovo efikasnije pakovanje.

“So nam daje veći kontrast. Sada su nam vidljive fine linije koje bi inače bez soli bile zamagljene”, rekao je naučnik Džoel Jang.

Jang je predvideo da će pakovanje bitova uz pomoć soli biti prihvaćeno u računarskoj industriji do 2016. godine, kada sadašnjim tehnikama ponestane goriva i poraste potreba za alternativnim metodama.

Skip to toolbar