Zanimljivosti

Deep Web

Većina građana su danas aktivni na internetu. Koristeći različite pretraživače, vrlo je lako pronaći sve potrebne stvari ili naučiti neke nove stvari koje niste znali. Međutim velika većina vas misli da sve to, što se javlja preko Google pretraživača ili Yahoo pretraživača, je sve što se i može pronaći, ali niste upravu. Baš zbog toga sam rešio da napišem ovaj blog, kako bih, pa makar i u kratkim crtama, mogao da predstavim čitaocima, šta se to nalazi ispod površine interneta, koju mnogi nikada nisu ni videli.

Postoji nešto što se naziva Deep Web. Slikovitije prikazano, Deep Web je kao kada pecate velikim brodovima po okeanu. Zaista su ulovi jako veliki i mere se tonama i tonama, ali to je samo jedan mali deo od onoga što se zaista i nalazi u okeanu i što nikada većina nisu videli. Razlog zašto sve te informacije nisu dostupne na redovnim pretraživačima je to što su te informacije duboko zakopane u dinamičkim stranicama i redovni pretraživači ih nikada ne mogu pronaći.

Osnovne činjenice o Deep webu su :

  • Pretpostavka je da je Deep Web 400 ili 500 puta veći od redovno korišćenog Web-a,
  • Na Deep Webu se mogu pronaći zaista svakakve informacije iz legalnih ili nelegalnih okvira,
  • 95% Deep Weba je javno dostupno, ukoliko se zna kako da mu se pristupi,
  • Deep Web sadrži 7500 terabajta informacija u odnosu na 19 terabajta na redovnom Webu,
  • Deep Web je najveća kategorija novih informacija na Internetu.

Ono što je uvek pitanje, kada se spomene termin Deep Web je to, da li je on štetan ili koristan za redovne korisnike. Odgovor je vrlo jednostavan, redovni korisnici, sigurno nikada nisu ni posetili taj deo interneta ili mnogi i nisu svesni njega. Ipak oni koji žele da ga posete, ne bi trebali to da rade sa redovnih pretraživača (Google Chrome, Internet Explorer, Mozzila…) već postoje druge vrste anonimnih pretraživača, pomoću kojih je lakše, ostati zaštićen u tom delu interneta.

Deep web može biti koristan, zato što sadrži more informacija, koje mogu da prošire vašu bazu znanja, a da pri tom, ostanete anonimni. Međutim isto tako postoji i mnoštvo opasnog sadržaja, u svim sferama, koje možete da zamislite. Zbog toga se uvek mora biti obazriv kada se koristi ovakav vid pretrage po internetu.

Zaključak je da, ukoliko želite da pretražujete po Deep webu, nemate potrebe da kliknete baš na sve linkove na koje naiđete, ali isto tako pametnim pretraživanjem i informisanjem, ćete sigurno proširiti svoju bazu znanja i dobiti uvid u mnoge stvari o kojima možda niste nikada mislili da ćete ih naći na internetu, a da mogu da vam koriste.

 

 

Skip to toolbar