Ivana Ursić - psiholog

AKO STE RODITELJ DETETA KOJE BIRA ZANIMANJE…

Svima nama je odavno poznato koliko je teška situacija u našoj zemlji za zaposlenje. A roditelji žele da deca imaju sigurnu budućnost. Većina roditelja, sa kojima se, po prirodi stvari susrećem, žele da im deca jednoga dana postanu programeri. Ali roditelji, pre nego što dovedete dete na upis i pre nego što ono prođe, ili „ne prođe“, sve one „životne“ ispite , želim da Vam se obratim:

Sigurna sam da biste svi voleli da Vam deca budu odlični đaci, takmičari, da im sve „od ruke“ ide u školi, da postanu uspešni programeri… Ali, možda će Vaše dete biti fascinirano umetnošću i neće mnogo mariti za matematiku. Možda će Vaše dete uživati u svom daru za pisanje ili poeziju i neće videti smisao u programiranju. Možda će Vaše dete otkriti talenat za komunikaciju sa ljudima i brizi o njima i neće ga mnogo privlačiti prirodna nauka. Možda će Vaše dete voleti biologiju ili hemiju a ne kodove i algoritme. Možda će Vaše dete zavoleti muziku ili sport, možda medicinu ili istoriju…

Ako je odličan đak, brilijantan iz programiranja, besprekoran u matematici – to je sjajno! Ali, ako mu ocene nisu savršene, ne očajavajte! To su samo ocene. Samo brojke na nekom testu ili proveri. Mi znamo da su sva deca sposobna da budu ostvarena. Možda im „samo“ niko nije utkao radne navike. Možda im danas nije dan. Možda ih je ostavila „ljubav života“. Možda ih plaše roditeljski problemi. Možda ih brinu Vaše brige. Možda…

Nemojte, zbog toga, deci savijati krila!

Nemojte napadati njihovo samopouzdanje!

Nemojte sumnjati da nisu sposobna za uspeh i radost!

Nemojte ih obeshrabrivati!

Verujte u njihov potencijal i podržite njihove izbore! Jer inače, kako bismo uopšte, danas imali dobre nastavnike, uspešne pisce i pravnike, odlične psihologe i poznate sportiste?

I nemojte da mislite da su samo programeri i naučnici srećni ljudi! Ima i nas profesora kojima je beskrajno drago što i dalje učimo, rastemo i delimo radost uz pametne i vedre mlade ljude u koje neizmerno verujemo.

Skip to toolbar