Zanimljivosti

TINEJDžERI

„Do juče ste imali zlatno dete. Poslušno, mirno, bilo je dobar đak, za svaku pohvalu… A onda su došli vanzemaljci, oteli vaše dete i ostavili nekog ko samo tako izgleda.

I ma koliko želeli da verujete da će se vanzemaljci vratiti sa vašim detetom i odneti ovog stranca, to se neće dogoditi. Ne samo zato što vanzemaljci ne postoje, već zato što je to i dalje vaše dete. Samo je malo ušlo u pubertet. I pravila igre su se promenila.“ … Jelena Orlandić-psiholog i psihoterapeut.

Mi, nastavnici, smo u svakodnevnom kontaktu sa decom koja su u pubertetu.  Dakle, sa decom koju su oteli vanzemaljci…. Kod njih se javljaju dva procesa: pubertet (telesni razvoj) i adolescencija (emotivni i socijalni razvoj).  Kada se ta dva procesa završe, nastaće odrasla osoba. Dok se to ne desi mi se svakodnevno susrećemo sa raznim problemima. Negativna slika o sebi, potreba da se bude u trendu, fizičke promene, burne reakcije, promene raspoloženja, nedoumice, sumnje… Javljaju se i mnogo ozbiljniji problemi: nasilje, lenjost, problemi u školi, depresije, suicidne misli itd.  Sve ovo često dovodi do raznih konflikata sa prijateljima, roditeljima, profesorima.  Ponekad  ne možemo da poverujemo šta su sve u stanju da urade i šta im sve padne na pamet.  Možda ponekad i mi njih ne razumemo i možda ponekad burno reagujemo na neke situacije. Dešava se da ne vole naš predmet, dešava se da misle kako ih mrzimo,  kako stalno imamo nešto protiv njih.  A kad bi se malo vratili unazad, shvatili bismo da smo i  mi prolazili kroz sve ovo. Mislili smo da su nam roditelji najveći nerpijatelji, da nas pojedini nastavnici mrze, da nas niko ne voli, da smo debeli, ružni, da niko neće da se druži sa nama, da nas niko ne razume… Ja se svega odlično sećam, a verujem da se svi sećaju svog odrastanja i „problema“ koje su tada imali. A, onda odrasteš i shvatiš kako je sve bilo besmisleno.

Odrašće i ova deca i shvatiće da je pubertet izlečiva bolest. Neko je malo više zaglavljen u njemu, neko manje. Mi samo treba da ih razumemo,  jer nema svako tu privilegiju da bude uvek u društvu mladih.  Tako i mi zauvek ostajemo mladi.

Skip to toolbar