Aktivnosti Informatičke sekcije Novosti Pripreme za HAKATON Programerska sekcija Školska 2020-2021 Takmičenja Takmičenja 2020-2021 Vannastavne aktivnosti

Smart učenici u finalu Hakatona za srednjoškolce

Učenici Dragan Gavrić II1, Miljan Jokić II1, Andrej Bulatović II3 i Pavle Maoduš II3, prošli su kao tim u finale državnog programerskog takmičenja – Hakaton za srednoškolce, koje organizuje Udruženje studenata informatike FONIS!

Iako je bila velika konkurencija, tim naših učenika pod nazivom Exception, prošao je uspešno i treći krug selekcje. U ovom krugu učenici su pohađali radionice i predavanja na kojima su se upoznali sa tehnologijama koje će se koristiti i u samom finalu.

Nakon edukacijskog dela kruga, timovi su imali zadatak da u ograničenom vremenskom roku kreiraju veb aplikaciju koja daje mogućnost mladima da organizuju, učestvuju i imaju bolji uvid u sportska dešavanja koja se održavaju u njihovom okruženju.

Primenjujući stečeno znanjem, Dragan, Miljan, Andrej i Pavle kreirali su onlajn platformu „Sportin’ Up”, koristeći HTML, CSS, React (JavaScript) – za izgled aplikacije, a za funkcionalnost Javascript (Node.js, Axios) i MongoDB bazu podataka.

Ova aplikacija je osmišljena tako da korisnici prilikom registracije treba da izaberu sportove za koje se interesuju, nakon čega im se sportski asortiman dešavanja prikazuje po relevantnosti na osnovu njihove lokacije, kreiran od strane same zajednice. Recimo da je korisnik u Novom Sadu, prikazivaće mu se prvo događaji iz Novog Sada, zatim Beograda, Subotice i sve dalje u odnosu na konkretnu lokaciju.

Korisnik takođe ima mogućnost da se prijavi na bilo koji događaj, ali i da kreira svoje događaje, koje može pratiti sa kartice „Moji događaji“.

Ispunjenje konkretnih programerskih zahteva u okviru ovog dela takmičenja, obezbedio je našim učenicima plasman u polufinale, gde ih čeka 24-časovno kreiranje softverskog rešenja na zadati problem, takođe primenom znanja stečenog na radionicama i uz pomoć mentora kojeg organizatori dodeljuju svakom timu.

Čestitamo Draganu, Miljanu, Andreju i Pavlu, kao i njihovoj mentorki, profesorki programiranja i programskih jezika, Aleksandri Kovačević i želimo im uspeh i u poslednjem, finalnom delu takmičenja, koje će se održati 2-3. aprila.

Skip to toolbar