Aktivnosti Školska 2020-2021 Takmičenja 2020-2021

Smart intervju sa našim finalistima Poslovnog izazova

Prošlu nedelju obeležila su postignuća naših učenika na takmičenjima. Jedno od njih je takmičenje Poslovni izazov Vojvodine u organizaciji Dostignuća Mladih u Srbiji, gde su naši učenici prvog i drugog razreda, Mina Migić, Dimitrije Maravić, Noa Avramović, Zoran Lazarov Saje, Uroš Damjanovoć, uz podršku njihove mentorke, profesorke Jelene Stojšić, osvojili sjajno 3. mesto u regionu i plasman u finale.

Pored naših učenika koji su se takmičili kao tim pod nazivom IDJT – Istraži da li je tačno, u ovom takmičenju učestvovali su učenici iz 12 srednjih škola, i to iz Bača, Bačke Palanke, Inđije, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Sente, Sombora, Stare Pazove, Titela i Vršca.

Kako je izgledalo takmičenje, kakav je bio zadatak, a kakvo rešenje našeg tima, saznali smo u razgovoru sa njima.

Noa Avramović: Zadatak takmičenja je bio da svaki tim osmisli proizvod ili uslugu koji će omogućiti ljudima da dođu do tačnih i proverenih informacija u vremenu kada su lažne vesti lako plasiraju I pronalaze svoj put do čitalaca.

Zoran Lararov Saje: Prvo smo razmišljali na ovu temu, izneli smo i popisali sve ideje, a onda smo se polako kretali ka rešenju.

Kao idejno rešenje, osmislili smo aplikaciju koja bi sortirala i rešila se svih lažnih vesti i to bi moglo spasiti čak i živote, jer smo svakog dana, pogotovo danas u vreme pandemije, izloženi mnogim neproverenim informacijama koje se tiču načina lečeja i/ili prevencije virusa korona.

Kako vi doživljavate to što su nam danas lako dostupne mnoge informacije i na osnovu čega procenjujete da li je neka informacija tačna?

Noa Avramović: Problem kod vestii danas je što postoji mnogo izvora odakle se plasira ista, odnosno slična informacija, a od svih tih izvora i vesti, mnoge su poluistinite ili neistinite. Baš zbog toga smo i došli na ideju o ovakvoj aplikaciji. Pokušali smo da osmislimo nešto što će biti jednostavno za korišćenje i lako dostupno. 

Mina Migić: Svaki korisnik naše aplikacije imao bi priliku da nakon što odabere određenu oblast vesti (kultura, sport) bile bi mu ponuđene iste vesti sa dva ili više portala. Korisnik ima mogućnost da tada odabere i glasa za vest za koju smatra da je potkrepljena argumentima i intinitim informacijama. Nakon glasanja u aplikaciji se prikazuje rezultat glasova i tako građani mogu da vide koja je vest istinita.

Koji bi bili koraci ka realizaciji ovog vašeg rešenja?

Zoran Lazararov Saje: Nakon kodiraranja, potrebno bi bilo da zakupimo bazu podataka, hosting i domen za veb-sajt koj bi se zvao kao i naša kompanija IDLT – Istraži da li je tačno. Osim sajta, naš tim bi osnovao kompaniju koja bi se bavila bi se detektovanjem lažnih vesti, kao i sprečavanjem širenja istih. Naša usluga se izdvaja po tome što je jedna od retkih koja bez privilegija obezbeđuje pristup tačnim vestima tako što naša usluga dopušta svojim korisnicima da glasaju da li misle da je neka informacija tačna ili ne. Aplikacija bi bila lako dostupna svima i ne bi bilo potrebno instaliranje na lični uređaj. Ne postoji nijedna slična kompanija koja bi se bavila ovom delatnošću i po tome se mi izdvajamo.

Kome bi bila namenjena vaša aplikacija?

Uroš Damjanović: Aplikacija je namenjena svim korisnicima interneta koji žele da budu informisani i žele da iskažu svoje kritičko mišljenje uz racionalnu argumentaciju. Takođe, u okviru biznis plana, predvideli smo angažovanje stručnjaka iz najrazličitijih oblasti koji bi radili recenzije vesti i proveravali njihovu tačnost i autentičnost.

Dimitrije, tebi ovo nije prvi put da učestvuješ na Poslovnom izazovu?

Dimitrije Maravić: Tako je, učestvovao sam i prošle godine kada sam bio u timu koji je osvojio treće mesto u finalu, dakle na nacionalnom nivou. Sledeći krug takmičenja je trebalo da se održi u Poreču, međutim, to je otkazano usled početka pandemije.

Što se našeg IDLT tima tiče, sledeći korak je upravo nacionalno finale u Beogradu, koje će se održati početkom 2021. godine i jedva čekamo nove izazove.

Svi članovi IDLT tima: Želimo još jednom da se zahvalimo nastavnici Jeleni Stojšić koja nam je bila poslovna mentorka na ovom takmičenju i koja nas je bodrila i navijala za nas.

Skip to toolbar