Aktivnosti EU projekti Novosti RYCO Školska 2021-2022 Vannastavne aktivnosti Zanimljivosti

Sajt o znakovnom jeziku kao rezultat zajedničkog rada i razmene učenika Smart i Algoritam gimnazije iz Makedonije

Vršnjačke razmene su idealna prilika da učenici steknu vredna životna iskustva, razmene stavove, prevaziđu predrasude i stereotipe i pored svega toga, steknu i vredno znanje.
 
Pored lepog druženja i međusobnog upoznavanja sa makedonskom i srpskom kulturom i tradicijom, u  Skoplju smo pravili sapune koje smo poklonili Crvenom krstu i školi za decu sa poteškoćama u razvoju, imali ekološke radionice koje za cilj imaju podizanje svesti o ovom važnom pitanju, dok smo u Srbiji kreirali sajt o znakovnom jeziku, nadogradili znanje iz oblasti programiranja, učili o interkulturalnom dijalogu, komunikaciji, rešavanju konflikata i kako da aktivno slušaju sagovornika. 
 
Tokom svog boravka u Novom Sadu, učenici su imali raznovrsne aktivnosti u okviru kojih su se bolje upoznali, stekli znanja iz različitih oblasti i kreirali veb-sajt o znakovnom jeziku. Ova poseta nastavak je projekta IT and Science for Better Communuity koji je započet u aprilu kada su učenici iz Smart gimnazije boravili u Skoplju.

Projekat „IT i nauka za bolju budućnost“

Od 12. do 18. juna makedonski učenici su zajedno sa domaćinima stekli osnovno znanje o znakovnom jeziku, jednostavnijoj komunikaciji i dvoručnoj abecedi, a sve što su naučili podelili su na veb-sajtu koji su zajedno kreirali. Na sajtu možete da pogledate i video priloge koje su učenici snimili, a u kojima pokazuju znake za reči kao što su: ljubav, prijateljstvo, pomirenje, izvini, hvala, zagrljaj, solidarnost…

Projekat RYCO Superschools ima za cilj da obezbedi osnovu za stvaranje jakih i održivih veza između srednjih škola u regionu i izgradnju dugoročnih partnerstava. Na konkursu za najbolje projektne ideje interkulturalne saradnje i razmene učenika, naš predlog je prepoznat kao jedan od najboljih i samim tim odobren za realizaciju. Zahvaljujući tim rezultatima, učenici prve i druge godine Gimnazije Smart imali su priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima iz Skoplja, učenicima Gimnazije Algoritam i sa njima učestvuju u kreativnim i edukativnim zajedničkim aktivnostima, u okviru programskih aktivnosti vršnjačke interkulturalne razmene, koju su vodile Sanja Đukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, i Jelena Bojanić, profesorka geografije.

O programu Superschools

RYCO Superschools je RYCO program za školske razmene na Zapadnom Balkanu sa ciljevi podrške procesima izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga. Program je deo trogodišnjeg multidonatorskog projekta „Zapadni Balkan – Šema školske razmene” koju sufinansiraju Evropska unija i nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO). Projekat ima ukupan budžet od 5,5 miliona evra i doprinosi opštem cilju povećanja veština i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje sistema obrazovanja i promovisanja saradnje u regionu, kroz uspostavljanje regionalne šema školske razmene.

O Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih

Regionalna kancelarijia za saradnju mladih (RYCO) je međuvladina organizacija koja upravlja i promoviše regionalne i interkulturalne saradnje mladih unutar i između šest društava Zapadnog Balkana. RYCO programi se fokusiraju na stvaranje mogućnosti za mlade ljude da se uključe u aktivnosti koje grade uzajamno razumevanje i pomirenje u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politike i zalaže se za reformu. On podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih. RYCO stavlja mlade ljude u centar svog rada i veruje da oni treba da stvaraju a takođe i učestvuju u kulturi mobilnosti, interkulturalnoj razmeni i pomirenju. Mladi takođe treba da budu aktivni i doprinose demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom prosperitetu i evropskim  integracijama u sve otvoreniji region Zapadnog Balkana. Šest društava Zapadnog Balkana treba da pruži proaktivnu podršku razmeni mladih i angažovanju mladih u okviru regionu i širom regiona.

Skip to toolbar