Jelena Desnica - direktor škole

Reč direktora

Otvoriti gimnaziju u današnje vreme, postići rezultat koji može da se meri sa najboljim novosadskim školama, sa najboljim školama u Srbiji, više je nego izazov. Naš cilj je da budemo lideri u srednjoškolskom sistemu obrazovanja u Vojvodini, Srbiji i regionu.

Nažalost, ne bez razloga, kada se kaže „privatna škola u Srbiji“, odmah se pomisli na cash and carry sistem vrednosti. Da u privatnim školama nema prave konkurencije u znanju, da se ocene i diplome poklanjaju, da nema kvalitetnog rada. Mnogi pomisle -,,Zašto bi plaćali privatnu školu kada je državna škola besplatna’’? A da li je tako? Ili najgore – ,,Ma samo da upišem dete i da znam da će imati sve petice’’- a najgore je, zato što je to medveđa usluga. Mi roditelji, skloni smo da prezaštićujemo svoju decu, umesto da ih učimo da postanu samostalni, snalažljivi, vredni i da sami, radom zasluže svoje uspehe.

Utoliko je naš zadatak još teži, da i mi rezultatima svog rada dokažemo da nismo svi isti. Zato smo izuzetno ponosni na sve svoje maturante koji su upisali željene fakultete iz prvog pokušaja. 98% njih upisalo je FTN (Fakultet Tehničkih Nauka i to programerske smerove), od kojih je dvoje među prvih 15 na listi i to već iz prve generacije. Imamo maturanta koji je upisao studije na Berlinskom Univerzitetu, kao i stipendistu ComTrade-ovog fakulteta, zatim sada već uspešnu studentkinju matetmatičkog smera –odsek statistika u Beču., studente na PMF-u (Prirodno matematičkom fakultetu )… Činjenicu da se iz naše škole deca mogu upisati na sve fakultete dokazuju i učenici koji su upisali Psihologiju, Prava, Poljoprivredni fakultet, ili Srpski jezik i književnost na novosadskom univerzitetu… Ono na šta smo izuzetno ponosni je da učenici koji su kod nas imali odličan uspeh sa svim peticama ,,očiste’’ godinu u junu i to uglavnom sa svim desetkama. A to nije slučajno.

Naš zadatak je da ih što bolje pripremimo za akademski svet koji ih čeka, da steknu dobre radne navike, da sa istim uspehom nastave dalje i postanu dobri i uspešni ljudi. A mnogi od njih počnu da zarađuju preko ineterneta već nakon prve godine. Imamo i prvog stipendistu -učenika našeg prvog razreda čije školovanje stipendira IT firma koja je prepoznala naš rad i koja želi da prati i pomogne školovanje naših učenika. Oni ih uključuju i kroz volonterski rad, a zatim i kroz praktičnu primenu znanja u svet programiranja. A jednog dana…ko zna. I druge IT firme šire saradnju sa našom školom. Kao što imamo i anonimnog mecenu za stipendiju ovogodišnje najbolje učenice na našem prijemnom ispitu iz matematike.

S druge strane, današnji roditelj sukobljen je sa potpunim padom vrednosti u sistemu školovanja. I šta da uradite, kada ne želite da vaše dete bude u razredu sa 30-40 učenika, kada želite da ste sigurni da je vaše dete na bezbednom mestu, kada želite da ne plaćate dodatne privatne časove, a koji vas na kraju koštaju skuplje nego školarina u privatnoj školi. Da zaista vi odlučujete koliko ćete plaćati ekskurziju i da li ćete plaćati bilo kakvu dodatnu aktivnost ili ne. Da vaše dete ima priliku da ide na bilo koje pripreme za takmičenje koje poželi, da se još u toku škole upozna sa IT firmama i sazna iz prve ruke kako je to raditi u najboljim novosadskim firmama.

Ako bi ste želeli da vaše dete pohađa školu u kojoj je učenik zaista najvažniji, u kojoj obrazovanje i vaspitanje imaju podjednak prioritet, gde je dete bezbedno, okruženo pažnjom i savremenim metodama rada i uslovima za učenje, nastavite da čitate ovaj tekst. Ako tražite rešenje za vaše dete koje je problematičnog ponašanja, sa smanjenom ocenom iz vladanja, slabog opšteg uspeha, slobodno nastavite da tražite po drugim sajtovima, jer ovo nije škola za vaše dete.

Po čemu se uopšte razlikuju škole? Po načinu i rezultatima rada. Po tome kakvo okruženje stvaraju za decu koja pohađaju školu, da li ima narkomanije, nasilja, moralnog vaspitanja, razvijanja zdravih ličnosti mladih, a posebno kako i koliko zaista rade sa decom i koliko su im posvećeni. Da li odgovorno rešavaju sve probleme ili vam kažu-,,Samo ih vi upišite, imaće sve petice i sve će biti u redu’’…

Ono što je veoma važno jeste da je roditelj ravnopravni član našeg tima. Jer ko najbolje poznaje dete, nego njegovi roditelji ili staratelji. Zato su nam roditelji nezamenljivi saradnici koji nas upućuju u tajne koja je ta tanana mera u vaspitanju koja je za njihovo dete najdelotvornija. Slušajući njihova zapažanja, predloge i sugestije stalno radimo na sebi da budemo što bolji i u korist naše dece. Svaki problem se otvoreno stavlja na sto, o njemu odlučujemo svi zajedno i rešavamo ga kao tim i kod kuće i u školi. Jer onaj ko nema moralnu odgovornost prema deci i roditeljima, taj ne treba ni da se bavi decom. Sa druge strane i mi njima pomažemo savetima kod mladelačkog bunta, došapnemo im kada tata treba više da se uključi, a mama malo odahne, pogotovo kod dečaka.

Pored obrazovnog, veoma nam je važan i vaspitni aspekt. Gimnazijalac je uvek bio sinonim za učenika koji ima viši stepen znanja, koji će jednog dana nakon završenih studija postati istaknuti član našeg društva. Pored širine znanja koje nudimo, važno nam je da negujemo manire budućeg intelektualca. Decu učimo da budu odgovorni za svoje postupke. Škola postoji i da edukuje učenike, ali i da ih vaspitava. Ovo je setite se, najosetljivije, ali i najlepše doba. Zato nam nije teško da ih vodimo na sve vannastavne aktivnosti koje požele, da sa njima spremamo i predstave i žurke, da putujemo i predstavimo im svet koji ih čeka.

Sve vas, zainteresovane učenike i roditelje pozivam da dođete, da se lično uverite da li smo jedni za druge. Da li smo mi najbolje rešenje za školovanje vašeg deteta. I roditelji, molim vas, dobro se raspitajte pre nego što upišete svoje dete u bilo koju od srednjih škola, uključujući i privatne. Novi Sad je mali grad, dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje. Moj mobilni broj telefona vam je na raspolaganju, pozovite me, lično ću vam zakazati razgovor i dočekati Vas i vaše dete. Sva dobra i vredna deca su dobrodošla. Važno je samo da želite dobro i zdravo okruženje za svoje dete, a da je ono dovoljno vredno da tu vašu ljubav i trud ceni i uzvrati svojim radom.

S poštovanjem,

Jelena Desnica
Direktor gimnazije

Računarska gimnazija Smart
Trg mladenaca 5 – 21000 Novi Sad – Srbija
Phone/FAX: +381 21 300 4296
Mobile: +381 65 472 8211
www.smart.edu.rs

Skip to toolbar