Aktivnosti Školska 2020-2021 Zanimljivosti

Kako smo učili psihologiju ove školske godine

Na časovima psihologije kod profesorke Ivane Ursić, učenici 2. razreda su kroz grupni rad i projekte istraživali psihološke eksperimente. Pogledajte neke od video-radova naših učenika i saznajte zanimljive činjenice o ljudskom ponašanju.

Jeste li znali da deca agresivne oblike ponašanja mogu da uče opažanjem i imitiranjem drugih ljudi? Koliko formulacija pitanja utiče na tačnost naših sećanja? Da li ste znali da sposobost odlaganja zadovoljstva, još u detinjstvu, može biti dobar prediktor emocionalne inteligencije, samokontrole i kasnijeg uspeha u školi ili na poslu? Da li ste se ikad zapitali u kojoj meri donosimo sud o nekome samo na osnovu fizičkog izgleda i na koji način on utiče na naše ponašanje?

Odgovore na ova pitanja dobićemo od Aleksandra Kljajića, Pavla Maoduđa, Davida, Maksima Đekića i Andreja Bulatovića.

Verujete li da naš mozak nije u stanju da primeti očigledne promene koje nam se dešavaju u vizuelnom polju, iako se nešto dramatično promenilo? Znate li do kog je stepena pojedinac spreman da odbaci sopstveno mišljenje pod uticajem mišljenja većinske grupe, čak iako je uveren da je ono potpuno pogrešno? Mislite li da konflikt zasnovan na predrasudama može biti razrešen saradnjom koja vodi ostvarenju zajedničkog cilja?

Odgovore na ova pitanja, dobićemo od Sare Malešev, Miloša Vojnovića, Dušana Šišmanovića i Vuka Grebića.

 

Da li ste znali:

  • Koliko je velik značaj majke za pravilan emocionalni dečiji razvoj?
  • Možemo li se ponašati u suprotnosti sa svojom savešću i toliko „verovati“ autoritetu da nanosimo veliku bol drugom pojedincu?
  • Kako formiramo sisteme vrednosti? Ljudi će pre dati mnogo novca za kartu poznatog umetnika, nego što će zastati da ga poslušaju na ulici.
  • Da ćemo pre pritrčati u pomoć čoveku koji je u nevolji ako smo sami, nego ako smo u grupi i da takvo naše ponašanje predstavlja veliku pretnju po okruženje jer se javlja smanjenje morala i empatije, čak do te mere da druge možemo „osuditi“ na smrt?

Odgovore na ova pitanja dobićemo od Mie Ludoški, Tare Tanackov, Uroša Anđelkovića i Luke Veličkovića.

Skip to toolbar