Aktivnosti EU projekti Novosti RYCO Školska 2021-2022 Vannastavne aktivnosti

Još jedna uspešna razmena učenika i još jedan evropski projekat

Prethodna nedelja bila je puna lepih dešavanja u Smart gimnaziji! 🥰

U gostima su nam učenici Gimnazije Algoritam iz Makedonije, koji su ugostili naše učenike tokom aprila ove godine u okviru vršnjačke razmene EU projekta RYCO.

Učenici su imali bogat plan aktivnosti i druženja.

Pročitajte koje su to sjajne aktivnosti učenici Gimnazije Smart i učenici Gimnazije Algoritam iz Makedonijie imali i šta su sve novo naučili u tekstu koji je objavio Portal 021! 👌😊

Računarska gimnazija Smart bila je protekle nedelje domaćin učenicima i nastavnicima iz Skoplja, u okviru regionalne vršnjačke razmene.

Grupa od 12 učenika i dve nastavnice boravila je u Novom Sadu od 12 do 18. juna, na poziv Računarske gimnazije Smart u okviru projekta Superschools koji se sprovodi u organizaciji Regionalne kancelarije za saradnju mladih i Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ). Tokom svog boravka učenici su imali raznovrsne aktivnosti u okviru kojih su se bolje upoznali, stekli znanja iz različitih oblasti i kreirali veb-sajt o znakovnom jeziku. Ova poseta nastavak je projekta IT and Science for Better Communuity koji je započet u aprilu kada su učenici iz Smart gimnazije boravili u Skoplju.

− Ova razmena za mene predstavlja priliku da se upoznam sa novim ljudima, učenicima iz druge škole, steknem nove prijatelje, i isto tako znanje o srpskoj kulturi i Novom Sadu. Ostaće mi uspomene za ceo život – priča Stefanija Jovčeska, učenica iz Skoplja, a njeni vršnjaci Noa Avramović i Danilo Milentijević iz Smart gimnazije dodaju da je gostoprimstvo u Skoplju bilo takvo, da se nadaju da mogu da uzvrate jednako dobro.

 − Izrada sajta u vordpresu, što je bio deo ovdašnje razmene, pomogla mi je da dosta naučim iz ove oblasti i nadogradim svoje znanje – objašnjava Danilo, dok je Bojanu Cakiću najveći utisak ostavio proces pravljenja sapuna, koji su učenici iskusili u Gimnaziji Algoritam u Skoplju.

− Jedino što bih ja ovde promenio je to da ovakva razmena traje više dana, jer sedam dana prođe jako brzo – dodaje Noa Avramović iz Smart gimnazije.

Projekat „IT i nauka za bolju budućnost“

Od ponedeljka do petka makedonski učenici su zajedno sa domaćinima u školi učili o interkulturalnom dijalogu, komunikaciji, rešavanju konflikata i kako da aktivno slušaju sagovornika. Stekli su osnovno znanje i o znakovnom jeziku, jednostavnijoj komunikaciji i dvoručnoj abecedi, a sve što su naučili podelili su na veb-sajtu koji su zajedno kreirali. Na sajtu će zainteresovani posetioci moći da pogledaju i video priloge koje su učenici snimili a u kojima pokazuju znake za reči kao što su: ljubav, prijateljstvo, pomirenje, izvini, hvala, zagrljaj, solidarnost…

− Vršnjačke razmene su idealna prilika da učenici steknu vredna životna iskustva, razmene stavove, prevaziđu predrasude i stereotipe i pored svega toga, steknu i vredno znanje. Upravo zbog toga u Smart gimnaziji uspostavljamo regionalne i međunarodne saradnje i trudimo se da učenicima stvorimo mogućnosti koje će im, kao mladim ljudima koji grade svoje stavove i upoznaju svet, na najbolji način pomoći da se otvore, iskorače iz zone komfora, i izgrade svoju ličnost – kaže profesorka srpskog jezika i koordinatorka ove razmene, Sanja Đukić, a njena koleginica iz Skoplja Pavlina Bučevski dodaje da je posebno raduje što su rezultati ovog projekta u svojoj suštini društveno odgovorni.

− U Skoplju smo napravili sapune koje smo poklonili Crvenom krstu i školi za decu sa poteškoćama u razvoju, a imali smo i ekološke radionice koje za cilj imaju podizanje svesti o ovom važnom pitanju, dok smo u Srbiji kreirali sajt o znakovnom jeziku. Pored toga, učenici su se zabavili, i naučili da prošlost jeste važna, ali je važnije ono što se radi u sadašnjosti jer to kreira budućnost. Nadam se da će biti drugih prilika za ponovne saradnje – priča Pavlina Bučevski, profesorka programiranja i koordinatorka razmene u Gimnaziji Algoritam.

Zajednička druženja u gradu i na izletima

Pored rada na veb-sajtu i stručnih predavanja, učenici su imali priliku i da bolje upoznaju naš grad, Petrovaradin i Sremske Karlovce. O razvoju grada Novog Sada slušali su u okviru izložbe Akcenti u Muzeju Grada, a kroz šetnju sa stručnim vodičem su saznali mnoge zanimljivosti o znamenitim Novosađanima, sinagogi, jermenskom spomeniku, istoriji i kulturi grada. Prošetali su i kroz podzemne galerije, a potom priču o borbi između turske i austrijske vojske nastavili u Sremskim Karlovcima. Družili su se i na keju, igrali basket na Štrandu i uživali u mjuziklu Briljantin u izvođenju učenika Smart gimnazije. U okviru aktivnosti „tradicionalna večera“ učenici su zajedno degustirali specijalitete domaće kuhinje i uz muziku i ples završili druženje.

 

O programu Superschools

RYCO Superschools je RYCO program za školske razmene na Zapadnom Balkanu sa ciljevi podrške procesima izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga. Program je deo trogodišnjeg multidonatorskog projekta „Zapadni Balkan – Šema školske razmene” koju sufinansiraju Evropska unija i nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO). Projekat ima ukupan budžet od 5,5 miliona evra i doprinosi opštem cilju povećanja veština i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje sistema obrazovanja i promovisanja saradnje u regionu, kroz uspostavljanje regionalne šema školske razmene.

 

O Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih

Regionalna kancelarijia za saradnju mladih (RYCO) je međuvladina organizacija koja upravlja i promoviše regionalne i interkulturalne saradnje mladih unutar i između šest društava Zapadnog Balkana. RYCO programi se fokusiraju na stvaranje mogućnosti za mlade ljude da se uključe u aktivnosti koje grade uzajamno razumevanje i pomirenje u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politike i zalaže se za reformu. On podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih. RYCO stavlja mlade ljude u centar svog rada i veruje da oni treba da stvaraju a takođe i učestvuju u kulturi mobilnosti, interkulturalnoj razmeni i pomirenju. Mladi takođe treba da budu aktivni i doprinose demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom prosperitetu i evropskim  integracijama u sve otvoreniji region Zapadnog Balkana. Šest društava Zapadnog Balkana treba da pruži proaktivnu podršku razmeni mladih i angažovanju mladih u okviru regionu i širom regiona.

Skip to toolbar