Aktivnosti Informatičke sekcije Novosti Pripreme za HAKATON Programerska sekcija Sekcije Školska 2020-2021 Takmičenja Takmičenja 2020-2021 Vannastavne aktivnosti

1. mesto za naše učenike 2. razreda na državnom takmičenju iz programiranja – Hakaton za srednjoskolce

Naši učenici Dragan Gavrić II1, Miljan Jokić II1, Pavle Maoduš II3 i Andrej Bulatović II3 osvojili su PRVO MESTO na takmičenju iz programiranja – Hakaton za srednoškolce, koje organizuje Udruženje studenata informatike FONIS za srednjoškolce iz cele Srbije.

Dragan, Pavle, Miljan i Andrej takmičili su se kao tim pod nazivom Exception.

Finale je trajalo od 3. do 4. aprila i timovi koji su prošli sva tri prethodna kruga selekcije ovg takmičenja, sada su imali 24 sata da kreiraju aplikaciju koja bi se koristila u svrhu promocije humanosti. Nakon isteka 24 sata za izradu rešenja, bila je upriličena javna prezentacija svih rešenja pred stručnim žirijem i publikom, kao i svečano prograšenje pobednika.

Stručni žiri ovog 3. po redu Hakatona za srednjoskolcesu bili su profesori Fakulteta organizacionih nauka (FON) iz Beograda: dr Zorica Bogdanović, vanredni professor na katedri za elektronsko poslovanje, dr Nina Turajlić, docent na katedri za informacione sisteme, Dr Dušan Savić, docent na katedri za softversko inženjerstvo i Tamara Naumović, asistent na katedri za elektronsko poslovanje.

Svih 9 timova koji su se plasirali u četvrti i falani deo takmičenja, dobili su po jednog stručnog mentora koji im je u toku trajanja takmičenja bio podrška i usmeravao ih kroz davanje korisnih saveta i sugestija, kako bi se što bolje odgovorilo na zadatu temu. Mentor našeg tima Exeption bio je Marko Jeremić, student III godine Fakulteta organizacionih nauka.

Nakon zadate teme za finale i konsultacija oko idejnog rešenja, Dragan, Pavle, Miljan i Andrej kreirali su onlajn platformu „Heroji humanosti”, koristeći HTML, CSS, React (JavaScript) – za izgled aplikacije (frontend), a za funkcionalnost Node.js, Express, MongoDB bazu podataka i drugo (backend).

U pitanju je softverska veb aplikacija na jednom mestu obuhvata sve informacije o različitim trenutno aktivnim humanitarnim akcijama i nudi korisniku da sam odabere iznos donacije za koju ne postoji donji limit, kao i akciju koju želi da podrži. Takođe, svaki korisnik ove platforme može i sam da kreira svoje humanitarne događaje i da ukaže na to kome je pomoć potrebna.

Pored toga što je ova platforma moderno, brzo, optimizovano softversko rešenje koje pruža veliki broj funkcionalnosti, njihova aplikacija podiže svest o tome šta znači uopšte pomoć i koliko ona znači i onom kome se pomaže i onom koji pomaže, bez obzira na iznos.

Svesni važnosti ove teme, učenici su promovisali svoju ideju o tome kako humanost treba da izgleda i tako sve prisutne podstakli na razmišljanje kako svi mi možemo da budemo heroji humanosti, kako se i zove njihova aplikacija.

Danas humanost i jeste herojstvo, a ovi momci to jesu – naši heroji, vredni i posvećeni ljudi i mladi profesionalci.

Čestitamo im na ovom velikom i važnom koraku, kao i njihovoj mentorki, profesorki programiranja i programskih jezika, Aleksandri Kovačević i mentoru u samom finalu, Marku Jeremiću.

A, kakvi su njihovi utisci, moći ćete uskoro da čujete u intervjuu sa našim herojima – Draganom, Pavlom, Miljanom i Andrejem.

Skip to toolbar