Sanja Đukić - srpski jezik i književnost

Бити човек…

Ових дана читали смо у једном разреду песму у којој је Човек писано баш овако – са великим ч, тако да читаоцима обавезно заузме пажњу, натера их да застану и запитају се да ли је посреди штампарска грешка или је писац имао посебне намере када се на овај потез одлучио (ђаци би сада оберучке прихватили прву могућност јер докле више расправљати шта је писац хтео да каже – како уопште да будемо сигурни данас да је баш то он пре толико година хтео рећи – већ би вас они питали).

Но, истина је да је писац на сваком месту где је спомињао човека, са разлогом употребио велико слово. Брзо смо и лако на том часу утврдили који су били пишчеви разлози. А онда је уследио задатак за још више размишљања – кроз кратак текст потребно је објаснити значење израза бити Човек са великим ч.

Јесте ли сами себе некад запитали шта значи бити Човек?

Мојој деци, свој мојој деци, а посебно у овом разреду, не падају тешко литерарни задаци. Баш напротив! Они своје мисли сасвим лако и веома успешно претачу у реченице и увек ме изнова одушеве својим списатељским умећем. А онда ме оставе без текста својим размишљањем, својим схватањима, својим ставовима…

Размишљате ли сада шта значи бити Човек?

Ученици су на ово питање махом већ имали припремљен одговор – онако, што би се рекло, из живота, а у ствари из куће, из породичног дома, из родитељских речи. Бити Човек за њих значи имати поштовања према другоме, према другачијем; то значи бити праведан, бити поштен, бити искрен; човек је онај који се према другом понаша увек као према себи равном; човек је онај који о другоме размишља, човек је онај који прашта, онај који саосећа, онај који помаже. Човек је и онај који није исти, који није укалупљен, који се не понаша увек и само онако како му већина каже – човек је онај који уме да мисли.

Да ли је ваш Човек овакав човек?

На крају часа, баш као и на крају овог кратког блога, мени је остало још само да дам свој осврт на то шта значи бити човек, мада се моје виђење не разликује много од оног каквим га је имао овај разред – кад су се сви одговори сабрали, тешко је било шта ново додати, а одузети се није имало ама баш ништа!

Човек је, дакле, онај који поштује,

Онај који разуме,

Онај који прашта,

Онај који има љубави у себи да је пружи,

Онај који осмеха да га поклони,

Онај који има руке да загрли,

Човек је онај који и за себе, и за другог, једнако осећа.

Одговорите сад ви – шта значи бити Човек.     

Skip to toolbar