Aktivnosti Informatičke sekcije Novosti Programerska sekcija Sekcije Školska 2019-2020 Vannastavne aktivnosti Zanimljivosti

Uspešno realizovani projekti na onlajn sekciji programiranja i programskih jezika

Učenici prvog razreda vredno su radili i na sekciji programiranja i programskih jezika, koju vodi profesorka Tatjana Karalić. U toku drugog polugodišta, prvo u školi pre uvođenja vanrednog stanja, a zatim i uživo onlajn, učenici su imali mogućnost da nauče dodatne zanimljive stvari u vezi sa programiranjem.

Nakon učenja programskog jezika C# na redovnim časovima programiranja i nadograđenog u okviru sekcije, učenici su imali zadatak da novostečeno znanje primene kroz kreiranje aplikacija u okruženju Vižual studio sa tematikom po samostalnom izboru.

U nastavku izdvajamo dva primera uspešno ralizovanih aplikacija.

Učenik I3 odeljenja, Nikola Orošić, kreirao je aplikaciju koja služi za rezervaciju hotelske sobe. Korisnik odabirom odgovarajuće opcije u meniju sa leve strane ima uvid u cene soba, kao i galeriju. Nakon pregled cena i fotografi ja soba, klikom na „rezerviši”, korisnik bira datum kada želi da boravi u hotelu, broj noćenja, a zatim unosi svoje podatke. Takođe, Nikola je kreirao login formu koja je namenjena administratoru koji, kada se uloguje, ima pristup podacima svih korisnika koji su rezervisali sobe. Svi podaci čuvaju se u tekstualnoj datoteci pri zatvaranju aplikacije.

Pavle Maoduš, takođe učenik I3 odeljenja, bavio se izradom aplikacije za restoran. Funkcionalnost aplikacije je takva da, nakon što bi se kupac ulogovao, otvara mu se meni iz kojeg može da izabere galeriju, kontakt restorana i jelovnik. pri odabiru jelovnika, kupcu se otvaraju mogućnosti da dalju selekciju određene kategorije iz menija, kao i količine izabranog jela. Klikom na „poruči” otvara se nova forma putem koje korisnik ima uvid u svoj račun i sve podatke o poručenoj hrani koji se čuvaju u posebnom fajlu. Pavle je posebnu pažnju posvetio dizajnu svoje aplikacije za koji je koristio Fotošop.

 

Skip to toolbar