Aktivnosti Novosti Opšte informacije Školska 2020-2021

Kako da budemo sigurni da nas učenici slušaju i paze na onlajn času?

Podsećamo da su u Računarskoj gimnaziji Smart svi časovi uživo onlajn sa profesorima, u redovnom trajanju od 45 min, sa malim i velikim odmorima. Ono što se nameće kao pitanje i profesorima i roditeljima – kako da budemo sigurni da nas učenici slušaju, paze na onlajn času ili da li su uopšte prisutni? 🤔

Na onlajn platformi Majkrosoft Tims, putem koje održavamo nastavu, svaki profesor može da vidi istovremeno sve učenike u odeljenju u kojem drži čas! Ova sjajna opcija omogućava bolji uvid u dinamiku časa i neverbalnu komunikaciju, koja je u radu sa učenicima izuzetno važna.

Pošto su učenici obavezni da imaju uključene kamere, dok razgovaramo sa njima pratimo uživo njihove neverbalne reakcije – od klimanja glavom ili odmahivanja, osmeha, začuđenosti, do prevrtanja očima (🙄😅), zbunjenosti, itd, što omogućava da nastavnik može i prema izrazu lica učenika da vidi da li su skoncentrisani, da li razumeju gradivo ili ne.

Takođe, učenici mogu da prate iste te reakcije svih ostalih učenika u odeljenju, te se gubi osećaj da su ,,sami’’ na mreži.

Kako ove nedelje završavamo sa upoznavanjem i prilagođavanjem na novi sistem rada, od sledećeg ponedeljka krećemo sa redovnim terminima za nastavu u dve smene i odvojenim radom po odeljenjima.

Naravno, učenici i dalje mogu da se jave, postave pitanje podizanjem ručice na aplikaciji, komentarom u prozoru za čet koji svi ostali učenici vide ili u odvojenom čet-prozoru direktno profesoru koji odgovor daje uživo.

Skip to toolbar