Takmičenja Zanimljivosti

Месечни извештај ВАНШКОЛСКИХ АКТИВНОСТИ – новембар 2018. ГОДИНЕ

Редни број Назив активности Време реализације Носиоци активности Разред и одељење Опис активности
1. “WordPress у корпоратвном окружењу – проблеми и изазови у развоју“,

Стартит Центар

Мирослава Антића 2

Нови Сад

1.новембар

 

Марина Савић, професор рачунарских и оперативних система III-1 На овом предавању, биле је приче о току развоја, проблемима и изазовима који су се јавили у последњих 10 година приликом развоја на корпоративном сајту „НИС-а“.
2. „Моја здрава емотивна веза“ 5. новембар Сања Ђукић, професор српског језика

Тијана Секулић, професор математике

III-2 У сарадњи са Канцеларијом за младе Града Новог Сада, наши ученици су учествовали у радионици о емотивним везама и насиљу у њима, која се одржала у новоотвореном Омладинском ОК клубу.
3. „Воли ме, не воли ме“ 6. новембар Ивана Урсић, психолог

Сања Ђукић, професор српског језика

Срђан Вукић, вероучитељ

II Представници из „Превентивног центра“ су ученицима одржали предавање на тему врсте насиља у партнерским односима која ће бити употпуњења наредних недеља кроз радионичарски рад.
4. “Програмирање за андроид и  iOS – Tips & Tricks”, Трг младенаца 5, Нови Сад 6.новембар

 

Марина Савић, професор рачунарских и оперативних система I-1,  II-1,    III-1,IV-1 Одржано је гостујуће предавање  Игора Станишића (ЦТО), шефа техничког одсека из компаније “Supper London”, из Лондона, највећег града Енглеске и Уједињеног Краљевства а на тему “Програмирање за андроид и  iOS – Tips & Tricks”.

 

Овом приликом наши ученици су слушали о самом дизајнирању андроид и  iOS апликације, повезивању са базом, REST сервисима, софтверској архитектури, примерима из праксе, изазовима и проблемима са којима се суочавају велике компаније а самим тим и софтвер архитекте, програмери и дизајнери.

5. Самопреглед дојки, предавање докторке Драгане Зарић 9. новембар Ивана Урсић, психолог

Одељењске старeшине

I, II, III, IV Докторка из Саветовалишта за младе, Дома здравља Нови Сад је девојчицама одржала предавање у склопу превентивних предавања о раку дојке и том приликом им указала на значај и важност самопрегледа у циљу евентуалне ране дијагностике и успешног излечења. На моделу, ученице су могле да виде и упореде здраве и патолошке промене различитих малигних стадијума рака дојке.
6. Седми Дунавски бизнис форум, Новосадски сајам, Мастер центар 13. новембар Марина Савић, професор рачунарских и оперативних система

 

I-1, I-2, I-3,  II-1,   III-1, III-2, IV-1 ПАМЕТНИ ГРАДОВИ

У времену у којем живимо све већи број уређаја које свакодневно користимо добија одредницу „паметни”. Када већ носите паметне телефоне, станујете у паметним зградама и радите у паметном пословном простору, зашто и читав град не би био – паметан?

7. Радионица Функционална писменост – како се пишу молба, жалба, тужба? 13. новембар Сања Ђукић, професор српског језика и књижевности

Тијана Секулић, професор математике

II-1, III-1     Наши ученици су, заједно са ученицима из још две средње школе, учили како да напишу жалбу, молбу и тужбу, као и шта је функционална писменост и зашто је важна. Ова радионица реализована је као део пројекта који спроводи Канцеларија за младе Града Новог Сада у сарадњи са неколико средњих школа у Новом Саду.
8. Превенција наркоманије, предавање за ученике I и II разреда 14, 15, 21, 22. i 23. новембар Ивана Урсић, психолог

Душанка Лукић, одељењски старешина II-1,

Александра Медан, одељењски старешина I-2,

Срђан Вукић, одељењски старешина I- 3

Јелена Стојшић, одељењски старешина I-1

I-1, I-2, I-3

II-1, II-2

Докторка Драгана Зарић из Саветовалишта за младе Дома здравља Нови Сад је ученике упознала

–          са појмом психоактивна супстанца и појмом зависности

–          са механизмом дејства дрога на органе и органске системе

–          са краткороним и дугорочним ефектима по здравље

–          разлозима за употребу

–          социјалном проблематиком употребе психоактивних супстанци међу младима

 

9. Куглање, стони тенис, билијар… 7. и 14. новембар Душанка Лукић,

професор физичког васпитања

II-1, II-2 Ученици оба одељења другог разреда су посетили играоницу “Жабац” у којој су играли: билијар, стони тенис и куглање.
10. Посета Галерији Матице Српске-стална поставка 6. и 16. новембар Снежана Мандић, професор уметности I-3. I-1 Ученици су имали прилике да виде једну од највреднијих колекција српске националне уметности од XVI до XX века. Са око 500 уметничких дела ученици су могли да стекну слику о развоју српске уметности.
11. Такмичење у беседништву 17. новембар Тања Ђурић, професор филозофије IV-1 Ученик IV-1 разреда, Лука Пикула, учествовао је на такмичењу у беседништу, које је одржано у суботу, 17. новембра, на Правном факултету за привреду и правосуђе.

 

Беседу са темом ,,Генерацијски јаз“ припремао је под менторством професорке филозофије Тање Ђурић, а такмичио се са још пет ученика из других средњих школа.

 

Кроз своју беседу, ученик је изнео своје виђење односа између младих и старих у друштву, која су могућа решења за премошћавање јаза, као и који су позитивни примери из праксе из других земаља које су препознале ово као проблем на коме треба порадити.

 

У првој фази припрема, ученик је, уз смернице професорице, радио на самом садржају беседе (тексту), а потом и на јавном (сценском) наступу.

12. Позориште

Пожар. Контраст/Лаунџ или Тамо где смо остали

26. новембар Сања Ђукић, одељењски старешина II-2 Ученици су у Српском народном позоришту гледали представу која се односи на велике пожаре који су се десили у Новом Саду 2008. и 2012. године, а у којима су млади људи изгубили животе. Кроз ову позоришну анализу стварности ученици су могли да кроз сасвим друге димензије, у односу на оне на које су навикли, сагледају ноћне изласке, клубове, али и живот уопште.
13. Представљање универзитета ФИМЕК 28. новембар Ивана Урсић, психолог

Тихомир Лазаревић, одељењски старешина

Милош Радуловић, одељењски старешина

IV-1, IV-2 Ученици су добили информације о начину уписа, условима и начину рада на Факултету за економију и инжењерски менаџмент и Правмом факултету за привреду и правосуђе који се налазе на овом универзитету.
14. Предавање О стресу, Ректорат Универзитета у Новом Саду 28. новембар Сања Ђукић, професор српског језика и књижевности III-1      Докторанткиња Одсека за психологију, Маја Воларов, одржала је у оквиру Академије пословних вештина предавање које је за тему имало стрес и како се носити са њим. Наши ученици су на овом интересантном предавању могли да чују шта узрокује стрес, заблуде о стресу, али и који су механизми одбране.
15. Представа Цица Маце, Удружење Шмиранти 29. новембар Сања Ђукић, професор српског језика и књижевности

Душанка Лукић, професор физичког васпитања

I-2, I-3, III-2,

IV-1

      Едукативна представа, намењена средњошколцима, изведена је и у нашој школи и кроз драматуршке разговоре и ситуације пред ученике изнела актуелне теме и предрасуде о абортусу, наркоманији, насиљу, родитељској контроли, другарству…
16. Представљање Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду 30. новембар Ивана Урсић, психолог

Сања Ђукић, професор српског језика

Срђан Вукић, вероучитељ

IV-1, IV-2 Студенти са разних смерова са овог факултета пружили су нашим матурантима информације везане за услове уписа, начинима бодовања, смеровима, припремама и упутили их у разне сервисе које могу да користе како би били укључени у све активности и дешавања које организује овај факултет, а све у циљу што боље информисаности и припреме за пријемни испит. И након часа у неформалном разговору, ученици су могли да сазнају и друге корисне информације од студената електротехнике и рачунарства, енергетике, електронике и телекомуникација, софтверског инжењерства, инжењерства информационих система, биомедицинског инжењерства…
17. Посета Музеју Војводине 30. новембар Виолета Лунић, професор историје I-1, I-2, I-3

II-1

Изложба посвећена стогодишњици присаједињења Војводине Краљевини Србије.
18. ХАКАТОН за средњошколце,

Факултет организационих наука,

Београд

27. 28. 29. новембар Марина Савић, професор рачунарских и оперативних система

 

III, IV Тродневне радионице за учење нових технологија које ће се користити на хакатону.

Хакатон је такмичење у коме програмери, графички дизајнери, менаџери и стручњаци или ентузијасти за ИТ размењују идеје и креирају софтверска решења за неки задати проблем.

Такмичење може трајати неколико часова или неколико дана.

Циљ хакатона је да се кроз опуштену атмосферу, коришћењем модерних технологија и уз оптималне услове рада развију најбоља решења, а истовремено и пренесу знања и искуства између учесника. На крају хакатона, учесници презентују своја решења.

 

Хакатон за средњошколце је пројекат који први пут организује удружење студената информатике ФОНИС. Реч је о 24-часовном такмичењу у формирању решења за задати проблем и презентовање истих пред стручним жиријем.

Хакатону претходе радионице ради ближег упознавања са технологијама које ће бити потребне за такмичење, а на самом хакатону тимовима je била на располагању помоћ ментора. Учесници ће моћи да стекну нова знања у области ИТ-а, развију тимски дух и добро се забаве.

19. У овом месецу покренуте су и секције:

– Рачунарска секција (html, css, jаvаscript, php, seo…),  води проф. Марина Савић

– Хардверска секција, води проф. Ђорђе Товјанин

– Графичка секција, воде проф. Марина Савић, Снежаа Мандић, Татјана Каралић

Skip to toolbar